Ascultă Radio România Actualitaţi Live

România acuzată din nou că a avut închisori secrete CIA

Cazul "11 septembrie" readuce în discuţie aşa numitele "închisori secrete ale CIA", iar România este vizată ca una dintre ţările care au găzduit prizonieri terorişti.

România acuzată din nou că a avut închisori secrete CIA
Baza Guantanamo. Foto: Reuters.

Articol de Carmen Gavrilă, 05 Februarie 2013, 15:26

Audierile preliminare de la Guantanamo, care vizează 5 terorişti între care Khalid Mohamed, considerat creierul din spatele atacului din 11 septembrie, riscă să scoată la iveală informaţii mai ales din cauză că avocaţii apărării ridică problema condiţiilor de detenţie şi a locaţiilor secrete de pe teritoriile altor ţări, în care au fost ţinuţi şi interogati cei 5 acuzaţi, adică aşa numitele închisori secrete unde teroriştii ar fi fost ţinuţi între 2002 si 2003.

Apărarea încearcă să pună problema felului în care au fost trataţi acuzaţii în aceste locaţii secrete în speranţa că anumite probe ar putea fi eliminate dacă se demonstrează că au fost obţinute prin tortură şi în condiţii de detenţie ilegale.

Procesul de la Guantanamo are loc într-o perioadă în care se înmulţesc datele care apar despre felul în care SUA şi alte state aliate au tratat chestiunea capturării şi deţinerii de terorişti în perioada în care George Bush a fost preşedinte.

Anul trecut, CEDO a găsit CIA responsabilă de torturarea lui Khalied el-Masri, un cetăţean german răpit de CIA şi dus în Afganistan, într-un caz de identificare greşită iaar săptămâna trecută un tribunal italian l-a condamnat pe şeful departamentului local al CIA şi pe alţi doi americani pentru răpirea unui cleric radical ridicat de pe străzile din Milano în 2003 şi trimis în Egipt.

Douăzeci şi trei de americani au fost condamnaţi anterior în acest caz

Un raport al Open Society Institute arată că 54 de ţări, între care şi România, au facilitat programul CIA de detenţie, extrădare extraordinară şi interogare în anii de după atentatele teroriste de la 11 septembrie.

Raportul vine după cel adoptat, anul trecut, de Comitetul Liberatilor Civile, în care europarlamentarii cereau României, Lituaniei şi Poloniei să investigheze existenţa unor posibile închisori secrete ale CIA, pe teritoriile lor.

România şi celelalte două ţări erau îndemnate să deschida sau să continue investigaţii independente.

"Parlamentul European a adus din nou in lumina abuzurile serioase asupra drepturilor oamenilor, de catre CIA, si a emis o mustrare catre acele state membre ale UE care sunt complice ale acestor abuzuri", se arată în raportul Comitetului Libertăţilor Civile.

Raport incriminator

Noul raport prezentat de OSI susţine că unele ţări între care România au acordat asistenţă CIA, inclusiv în ce priveşte existenţa unor închisori secrete pe teritoriul lor şi a faptului că aeroporturile acestor ţări ar fi fost folosite pentru realimentare în timpul transferului de deţinuţi consideraţi terorişti.

Raportul identifică 136 de persoane care au fost deţinute sau transferate de CIA şi menţionează datele şi locurile unde au fost ţinute acestea.

Raportul tratează şi chestiunea felului în care au fost trataţi membrii Al Qaida prinşi dar şi persoanele considerate nevinovate.

Amrit Singh, autoarea raportului "Globalizing Torture" al Open Society, a declarat că a găsit dovezi că 25 de state din Europa, 14 din Asia şi 13 din Africa au acordat asistenţă CIA, în afară de Canada şi Australia.

Între aceste ţări, Amrit Singh menţionează România ca stat care ar fi găzduit închisori CIA.

Raportul acuză SUA că au încălcat legislaţia naţională şi internaţională.

După 2002, şi în România s-a discutat mult despre închisorile secrete ale CIA pe drumul dintre Afganistan, chiar şi Kandahar şi Guantanamo.

Polonia a recunoscut parţial existenţa acestor închisori secrete.

România respinge acuzaţiile

Generalul în rezervă Decebal Ilina, fost şef al Direcţiei de Informaţii Militare, fost şef al Direcţiei Constraspionaj Militar, fost secretar de stat în Ministerului Apărării şi fost sceretar de stat pentru armamente la Ministerul Industriilor, a declarat la Radio România Actualităţi, în emisiunea Euroatlantica, că nu ştie să fi existat închisori secrete în România.


"Lucrurile acestea, vă imaginaţi că dacă chiar se acceptau a fi făcute, se puteau face cu cunoştinţa unui număr foarte restrâns de persoane.

"Ar fi răsuflat măcar o frântură de informaţie şi s-ar fi putut ajunge, cu atât mai mult cu cât comunitatea internaţională şi mai ales UE a fost interesată să afle adevărul.

"Pot spune că a existat un mare voluntarism la foarte mulţi demnitari politici ai vremii respective faţă de SUA, crezând ei că dacă sunt mai pro-americani şi decât le-ar fi permis poziţia şi decât ar fi avut America nevoie, era un mare avantaj.

"Deci din punctul acesta de vedere, era relativ uşor ca demnitarii români să accepte unele propuneri americane, dacă ar fi existat în această direcţie" a declarat generalul în rezervă Decebal Ilina.

România şi avioanele cu terorişti

Pe lângă acuzaţia privind închisorile secrete, România este menţionată şi în cazul transportului deţinuţilor suspectaţi de terorism, ţinându-se cont de faptul că avioane americane făceau escală pe aeroportul Mihail Kogălniceanu pe ruta dintre Afganistan şi SUA.

Generalul Decebal Ilina confirmă că avioanele americane făceau escale pentru alimentare pe aeroportul Mihail Kogălniceanu dar nimeni nu poate garanta că în ele erau terorişti.

Generalul spune că era foarte complicat să fi existat şi o închisoare pentru terorişti.

"Fiecare dintre noi ne imaginăm că la închisoarea respectivă ar fi trebuit să existe soldaţi, pază, tot felul de oameni care, poate, uneori din greşeală, poate uneori din frustrare, din nemulţumiri sau nu ştiu ce, ar fi transpirat sau ar fi povestit ceva cuiva" a declarat generalul în rezervă.

În aceeaşi perioadă, corespondentul de război al Radio România Actualităţi, Radu Dobriţoiu spune că a văzut în Afganistan, grupuri de deţinuţi suspectaţi de terorism.

"Am văzut o astfel de închisoare în Kandahar, am trăit aproximativ patru luni la o distanţă foarte mică de această închisoare, pentru că era apropiată de baza românească unde eu am staţionat acolo, alături de Batalionul 26 Infanterie "Scorpionii roşii" şi ştiu ce înseamnă paza unui astfel de loc şi cum se desfăşoară şi cum sunt interogatoriile, chiar şi eu, când treceam pe acolo, fusesem instruit de Biroul american de presă să nu privesc spre aceşti terorişti care erau ori coborâţi din elicoptere, ori urcaţi în avioane cu destinaţia Bagram sau Guantanamo", susţine Radu Dobriţoiu.

O astfel de închisoare cu regim special, nu putea trece neobservată pe teritoriul românesc, consideră generalul Ilina.

"Cunoscându-i bine pe români, mi-e greu să cred că ar fi putut fi păstrat cu străşnicie acest secret. Dar v-am explicat, din punctul meu de vedere, a existat un voluntarism exagerat şi nefiresc din partea politicienilor români, care uită că ar trebui în primul rând să apere interesul naţional al României şi al celor care l-au ales şi să fie prudenţi în a da curs la tot felul de propuneri.

"Deci eu sunt convins că nu a existat o închisoare pe teritoriul României, că nici nu ne-ar fi cerut cineva să existe pe teritoriul României, că poate dacă ne-ar fi cerut cineva cu insistenţă, poate ar fi existat. Dar dacă ar fi existat, cu siguranţă că ar fi existat astăzi suficiente informaţii ca să fim convinşi că a existat o astfel de închisoare" a declarat pentru Radio România Actualităţi, fostul şef al Direcţiei de Informaţii Militare şi al Direcţiei Constraspionaj Militar.

Amnesty cere României investigarea centrelor secrete CIA
În lume 15 Noiembrie 2010, 15:55

Amnesty cere României investigarea centrelor secrete CIA

O nouă anchetă completă imparţială şi independentă în ce priveşte rolul României în locuri de detenţie secrete ale CIA ar fi...

Amnesty cere României investigarea centrelor secrete CIA
Preţul petrolului şi-a revenit, după ce barilul se scumpise cu mai mult de 4 procente
În lume 19 Aprilie 2024, 16:44

Preţul petrolului şi-a revenit, după ce barilul se scumpise cu mai mult de 4 procente

Preţul petrolului s-a repliat, astăzi, după ce barilul s-a scumpit timp de câteva ore cu mai mult de 4 procente,...

Preţul petrolului şi-a revenit, după ce barilul se scumpise cu mai mult de 4 procente
Miniştrii de Externe ai G7 susțin întărirea apărării antiaeriene a Ucrainei
În lume 19 Aprilie 2024, 16:32

Miniştrii de Externe ai G7 susțin întărirea apărării antiaeriene a Ucrainei

CIA a avertizat că Ucraina ar putea pierde războiul până la sfârşitul anului dacă nu va fi sprijinită corespunzător. Mâine,...

Miniştrii de Externe ai G7 susțin întărirea apărării antiaeriene a Ucrainei
Israel, "atac de amploare redusă asupra Iranului"
În lume 19 Aprilie 2024, 13:53

Israel, "atac de amploare redusă asupra Iranului"

Surse militare iraniene au comunicat agenției Reuters că atacul a fost minimal și că, după toate probabilitățile a fost...

Israel, "atac de amploare redusă asupra Iranului"
Bombardier supersonic cu rază lungă de acţiune, distrus de forţele ucrainene
În lume 19 Aprilie 2024, 09:55

Bombardier supersonic cu rază lungă de acţiune, distrus de forţele ucrainene

Comandantul Forţelor Aeriene precitează că este pentru prima dată când unităţile ucrainene distrug un bombardier supersonic...

Bombardier supersonic cu rază lungă de acţiune, distrus de forţele ucrainene
Presa iraniană raportează explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan
În lume 19 Aprilie 2024, 08:38

Presa iraniană raportează explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan

Televiziunea de stat din Iran a informat despre explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan.

Presa iraniană raportează explozii la Aeroportul Internaţional din Isfahan
Infrastructură avariată şi mai multe persoane rănite în oraşul ucrainean Krivi Rih
În lume 19 Aprilie 2024, 08:34

Infrastructură avariată şi mai multe persoane rănite în oraşul ucrainean Krivi Rih

Un atac din partea Rusiei de la primele ore ale dimineţii de vineri a avariat infrastructura din oraşul ucrainean central...

Infrastructură avariată şi mai multe persoane rănite în oraşul ucrainean Krivi Rih
Premierul Marcel Ciolacu încheie astăzi vizita în Emiratele Arabe Unite
În lume 19 Aprilie 2024, 08:02

Premierul Marcel Ciolacu încheie astăzi vizita în Emiratele Arabe Unite

Premierul Marcel Ciolacu va avea vineri, în Abu Dhabi, o întrevedere cu reprezentanții Dubai Port World, pentru ca apoi...

Premierul Marcel Ciolacu încheie astăzi vizita în Emiratele Arabe Unite