Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Sâmbătă, 28 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

24 August 2014
Vizualizari: 1152
Comentează add

România a marcat, ieri, 70 de ani de la ruperea alianţei cu puterile Axei şi intrarea în luptă de partea puterilor aliate în cel de-Al Doilea Război Mondial.

România a sărbătorit 70 de ani de la întoarcerea armelor

radiojurnal

Regele Mihai. Foto: Arhiva Agerpres.

România a marcat, ieri, 70 de ani de la ruperea alianţei cu puterile Axei, din care făcea parte Germania nazistă, şi intrarea în luptă de partea puterilor aliate în cel de-Al Doilea Război Mondial.

În seara zilei de 23 august 1944, la microfonul Radio România, Regele Mihai I rostea Proclamaţia către ţară, în care afirma că întoarcerea armelor reprezintă singura cale pentru salvarea României de la o catastrofă totală.

Peste 50 de ani, în 1994, tot la Radioul public, fostul suveran a explicat circumstanţele care l-au determinat să decidă arestarea mareşalului Ion Antonescu şi trecerea Armatei de partea aliaţilor.

"Convocat la Palat în ziua de 23 august, mareşalul Antonescu, deşi conştient de pierderea iremediabilă a războiului de către germani, nu a acceptat soluţia regală. Astfel, a trebuit să recurg la varianta a doua, adică cererea armistiţiului fără mareşalul Antonescu şi prin îndepărtarea lui" a spus Majestatea Sa Regele Mihai I. 


Etichete 23 augustistorieRegele Mihai IGermaniarăzboialiaţiIon Antonescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live