Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Eugen Coroianu

21 Februarie 2019
Vizualizari: 1175
Comentează add

Interviu cu ministrul culturii, Valer-Daniel Breaz.

România a reuşit să deblocheze unul dintre cele mai dificile dosare în UE

eugen-coroianu

Ministrul Culturii, Daniel Breaz. Foto: Agerpres

România a reuşit să deblocheze unul dintre cele mai dificile dosare aflate în discuţie la nivel european, cel al drepturilor de autor în Piaţa Unică Digitală.

Directiva a fost validată astăzi de statele membre în cadrul reuniunii Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi, aşa-numitul Coreper.

Acordul cu Parlamentul European fusese obţinut anterior de ţara noastră, care deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, şi marchează o etapă importantă în modernizarea normelor privind drepturile de autor. Avem mai multe amănunte de la ministrul culturii, Valer-Daniel Breaz.

Valer-Daniel Breaz: S-a ajuns la un text de compromis agreat de majoritatea ţărilor Uniunii Europene, un text de compromis ce clarifică foarte bine şi este, în primul rând, în sprijinul cetăţenilor şi al celor care produc şi ar beneficia la un momernt dat sau, cel puţin, trebuie să beneficieze la un moment dat de drepturile de autor. Aş putea spune că cetăţenii europeni vor avea acces la o ofertă mai bogată de conţinut cultural online şi materiale educaţionale, precum şi la ştiri fiabile şi de calitate. Directiva va avea un impact pozitiv asupra unei largi categorii de actanţi; de exemplu, editori de presă, instituţii culturale, instituţii de învăţământ, artişti, interpreţi, creatori şi profesionişti din domeniul culturii. Textul este unul echilibrat şi asigură o remunerare corectă a deţinătorilor de drepturi şi ţine totodată cont de interesele utilizatorilor privaţi. Aici au fost foarte multe probleme şi foarte multe discuţii, dat fiind faptul că foarte mulţi dintre cei ce erau creatorii unui anumit conţinut - şi dacă ne referim aici la conţinut putem să discutăm la articole de presă, putem să discutăm, de exemplu, anumite cântece, opere, teatre, filmări, orice altceva -, deci toate aceste lucruri creau de foarte multe ori nemulţumirea celor ce le produceau. Această directivă a venit să clarifice aceste lucruri.

Reporter: Există şi acordul celor direct implicaţi, al producătorilor de astfel de materiale online?

Valer-Daniel Breaz: Normal! Discuţiile privind necesitatea unei astfel de directive au pornit tocmai din aceste informaţii, din nemulţumirile celor ce erau producători de muzică, de film, de teatru, de orice altceva, care la un moment dat nu puteau să beneficieze de o remunerare, de nişte drepturi de autor corecte pentru operele acestora. N-a fost simplu. A fost un dosar extrem de dificil, un dosar ce practic nu a reprezentat o prioritate pentru alte ţări ca urmare a complexităţii lui. Este, pot să spun cu încredere, unul dintre cele mai importante dosare, dacă nu cel mai important dosar gestionat de România pe perioada preşedinţiei.

Reporter: Ce paşi mai sunt până când acest acord va intra în vigoare?

Valer Daniel Breaz: Următorii paşi: votul în Comisia JURI a Parlamentului European, un vot în şedinţa plenară a Parlamentului European şi, pe urmă, adoptarea în cadrul Consiliului Uniunii Europene. Toate aceste lucruri e posibil să se desfăşoare, având în vedere faptul că avem şi un an electoral privind Parlamentul European, mai devreme, pot să spun, de 1 aprilie.

Ambasadorii ţărilor comunitare au confirmat, pe de altă parte, în numele Consiliului, acordul informal dintre reprezentanţii Parlamentului European şi Preşedinţia română a Consiliului privind modificarea codului de vize de acces în spaţiul Uniunii. Potrivit site-ului preşedinţiei româneşti, noile norme vor asigura proceduri mai rapide şi mai clare pentru persoanele care călătoresc în scopuri legitime.  Regulamentul ar trebui, de asemenea, să contribuie la îmbunătăţirea cooperării cu ţările terţe în materie de readmisie, prin introducerea unui nou mecanism pentru utilizarea politicii în domeniul vizelor.


Etichete Preşedinţia României la Consiliul UEministrul culturiiValer-Daniel Breazdrepturide autor în Piaţa Unică Digitală

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live