Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Luni, 13 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

12 Decembrie 2013
Vizualizari: 1158
Comentează add

Preşedintele Traian Băsescu susţine că raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei va fi negativ, din cauza modificărilor adoptate la Codul penal.

România "a ratat şansa de a intra în spaţiul Schengen"

radiojurnal

Preşedintele Traian Băsescu. Foto: presidency.ro

Preşedintele Traian Băsescu atrage atenţia că România a ratat şansa de a intra în spaţiul Schengen, întrucât raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei va fi unul negativ, din cauza modificărilor adoptate de Camera Deputaţilor la Codul penal.

Într-un interviu la un post de televiziune, şeful statului a spus că schimbarea statutului de funcţionar public nu se referă numai la parlamentari, ci şi la alte categorii sociale.
El a explicat că lipsa unui contract de muncă fereşte mai multe categorii de funcţionari de rigorile legislaţiei anticorupţie şi de integritate. 

"Nu mai au contract notarii şi sunt atâtea fraude în procesele de restituire, unde mai devreme sau mai târziu, notarii care au făcut fraude împreună cu cei implicaţi, cu beneficiarii, vor trebui să răspundă în faţa legii, avocaţii, care de atâtea ori tranzacţionează influenţă către judecători şi procurori - şi avem numeroase cazuri depistate de DNA -, judecătorii.

Deci, nici ei nu mai au statut de funcţionar public, pentru că nu au contract de muncă. Deci, toţi cei care nu au contract de muncă nu mai intră sub incidenţa acestui tip de legislaţie care vizează corupţia", a explicat Traian Băsescu.

Preşedintele Traian Băsescu a mai spus că Valeriu Zgonea ar trebui să demisioneze de la conducerea Camerei Deputaţilor.

Acesta susţine, însă, că modificările aduse Codului penal nu îi protejează pe parlamentari de ANI sau DNA.

Într-o scrisoare trimisă la Palatul Cotroceni, preşedintele Camerei Deputaţilor vorbeşte de "o amplă campanie de dezinformare" şi precizează că deputaţii şi senatorii vor răspunde în continuare în faţa legii la fel ca orice cetăţean al României.

Amendamentele la Codul penal, "un pas înapoi pentru România"

Modificările aduse de parlament Codului penal au provocat reacţia partenerilor occidentali ai Bucureştiului.

Este vorba atât despre Comisia Europeană, cât şi despre reprezentanţii diplomatici în ţara noastră ai Statelor Unite, Marii Britanii, Germaniei şi Olandei. 

Purtătorul de cuvânt al executivului european, Mark Gray, a reafirmat poziţia Comisei în privinţa regulilor legate de corupţie şi conflictul de interese pe care orice demnitar trebuie să le respecte.

În aceste cazuri, a precizat Gray, este obligatorie respectarea principiului potrivit căruia toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii.

"Aspectele legate de conflictul de interese sau cazuri de integritate sunt legate de regulile privind corupţia. Ele sunt examinate în Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi concluzia noastră va fi cunoscută luna viitoare, când va fi publicat raportul. Ce pot să spun este că poziţia Comisiei este clară şi a fost exprimată şi în rapoartele precedente. În privinţa persoanelor oficiale cu funcţii publice din legislativ, executiv sau administraţie, ele trebuie să se supună regulilor privind corupţia şi conflictul de interese", a spus Mark Grey.

La rândul său, Ambasada americană la Bucureşti susţine într-un comunicat citat de Mediafax că amendamentele la Codul penal reprezintă un pas înapoi pentru România, iar acţiunea parlamentului "este un semnal descurajator pentru investitori, care va afecta negativ economia ţării".

Fără presiuni politice în activitatea ANI, CSM şi DNA

Şi ambasadorul Marii Britanii în România, Martin Harris, se declară îngrijorat în privinţa modificării Codului penal.

Potrivit Mediafax, el consideră că Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie sunt motorul reformei în viaţa publică în România şi că este important să fie sprijinite inclusiv de politicieni.

La rândul său, şefa Secţiei de presă a misiunii diplomatice a Germaniei, Andrea Stohr, a declarat pentru aceeaşi agenţie că activitatea instituţiilor care protejează statul de drept, precum ANI, CSM, DNA sau Curtea Constituţională, trebuie să se desfăşoare fără presiune politică.

Şi Ambasada Olandei la Bucureşti a precizat miercuri, la solicitarea agenţiei Mediafax, că urmăreşte cu îngrijorare amendamentele la Codul penal prin care Camera Deputaţilor i-a scos pe aleşi din categoria funcţionarilor publici.


Etichete Cod PenalreacţiicriticiMCVraportjustiţieANIDNATraian Băsescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live