Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BURSA DE UMOR Sâmbătă, 28 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

26 Ianuarie 2022
Vizualizari: 291
Comentează add

Într-o ceremonie la Templul Coral din capitală, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că abuzurile şi extremismele de orice fel nu pot fi tolerate.

România a marcat Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului

radiojurnal

 Memorialul Yad Vashem. Foto: Arhiva.

România a marcat ieri Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului. Într-o ceremonie la Templul Coral din capitală, preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că abuzurile şi extremismele de orice fel nu pot fi tolerate, iar premierul Nicolae Ciucă a arătat că Holocaustul reprezintă un capitol întunecat al istoriei, care nu trebuie uitat şi minimalizat. O altă ceremonie a avut loc în judeţul Sălaj, de unde în 1944, peste 8.000 de evrei au fost deportaţi în lagărul de concentrare de la Auschwitz.

Au participat istorici, oameni de cultură, ambasadori, reprezentanţi ai comunităţilor evreieşti din ţară şi din strainatate. Adrian Lungu transmite:


Reporter: Ceremonia a început cu rostirea unei rugăciuni pentru toți cei morți în Holocaust și au continuat cu mesaje de pace și toleranță. Directorul muzeului Holocaustului din Transilvania de Nord, Daniel Stejerean:


Daniel Stejerean: Amintirea victimelor Holocaustului, a puținilor supraviețuitori ai acestei tragedii, cât și a tuturor martirilor trebuie păstrată și transmisă generațiilor viitoare, cu îndemnul de a nu mai repeta aceleași greșeli.


Reporter: Prezent la eveniment, ministrul de interne Lucian Bode, a evidențiat începerea, ieri, a demersului de recunoaștere ca drept între popoare a fostului om politic, Iuliu Maniu:


Lucian Bode: În galeria marilor figuri politice care au luptat pentru unitatea românilor, pentru libertăți fundamentale, pentru respectarea valorilor democratice și umane se numără liderul politic ardelean, Iuliu Maniu. Demersul pentru conferirea titlului ''Drept între popoare'' marchează recunoașterea eforturilor sale dedicate democrației unei conviețuiri între oameni, armoniei și înțelegerii între popoare. Până în ultimul moment, Iuliu Maniu și-a dedicat, fără încetare, întreaga activitate apărării acestor valori sacre.


Reporter: Procesiunea a continuat cu mesaje de la supraviețuitori ai Holocaustului, dar și cu îndemnuri de pace pentru toate statele lumii.


Realizatoare: Parlamentul European marchează, joi, Ziua Internațională de Comemorare a victimelor Holocaustului, la exact 77 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist de la Auschwitz.

Va fi organizată o sesiune plenară specială în cursul căreia se va adresa eurodeputaților o supraviețuitoare a Holocaustului, în vârstă de 100 de ani.

Ceremonia va fi deschisă la ora locală 12:30, cu un discurs al președintei Parlamentului European, Roberta Metsola, și se va încheia cu un minut de reculegere în memoria victimelor Holocaustului.

(RS)


Etichete RomâniaZiua Internaţională de Comemorare a Holocaustului(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live