Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 14 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Andrei Şerban

20 August 2019
Vizualizari: 623
Comentează add

Interviu în exclusivitate cu premierul României, Viorica Dăncilă, aflată în vizită la Bruxelles.

România a arătat că la nivelul UE ”poate gestiona foarte bine lucrurile”

andrei-serban

Premierul Viorica Dăncilă s-a întâlnit astăzi, la Bruxelles, cu viitoarea şefă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în faţa căreia a susţinut că România merită să primească un portofoliu important în cadrul viitoarei Comisii.

Premierul român a amintit de transporturi, mediu sau energie.

Trimisul Radio România Actualităţi în capitala Belgiei, Andrei Şerban, a realizat un interviu în exclusivitate cu premierul Viorica Dănicilă, care prezintă şi celelalte teme discutate cu viitoarea şefă a Comisiei Europene.

Reporter: Aţi avut astăzi o întrevedere cu viitorul preşedinte al Comisiei Europene. Ce teme aţi discutat?
Viorica Dăncilă: În primul rând vreau să precizez că a fost o întâlnire foarte bună, o întâlnire foarte prietenoasă din partea doamnei președinte și care a avut pe ordinea de zi mai multe puncte. Un prim asptect a fost legat de președinția rotativă deținută de către România, președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Doamna președintă ne-a felicitat pentru modul în care am gestionat președinția rotativă și a spus că suntem un exemplu pentru foarte multe țări. Un alt aspect este cel referitor la provocările la care trebuie să răspundă Uniunea Europeană, ştim că sunt numeroase provocări, fie că vorbim de migrație, de schimbări climatice, fie că vorbim de apărare, de politica externă. Am abordat mai multe aspecte și doamna președintă a vrut să vadă care este opinia României legată de aceste aspecte. Mi-a spus că a discutat cu mai mulți şefi de guvern și că este important să vadă modul de gândire pentru fiecare din aceste provocări, știind că multe dintre ele au așteptat un răspuns mai mulți ani și că este important până la urmă pentru cetățenii europeni ca să găsim soluții. Un alt aspect discutat a fost cel referitor la portofoliile pe care le dorește România. Am reiterat faptul că ne dorim transporturi, energie și mediu, trei portofolii foarte importante. După cum știți, agricultură și dezvoltare rurală și politici regionale sunt două portofolii pe care România le-a deținut și nu mai puteam să solicităm aceste portofolii, dar m-am gândit că aceste portofolii sunt de interes pentru România și că ar fi foarte bine dacă am obține unul dintre acestea portofolii. 

Reporter: Dar care ar fi argumentele pentru care România ar putea să primească un portofoliu de acest gen?
Viorica Dăncilă: România este o ţară mare care a făcut performanță atunci când a deținut președinția Consiliului Uniunii Europene și a arătat că poate gestiona foarte bine lucrurile la nivel european. România este o țară implicată și a deținut deja două portofolii foarte importante. Am solicitat aceste portofolii având în vedere și solicitările din partea cetățenilor români și ce pliază pe specificul țării noastre. Doamna președintă mi-a spus că unul din aceste portofolii va fi al României.

Reporter: Despre viitorul comisar dumneavoastră aţi făcut două propuneri. Aţi discutat despre domnul Dan Nica și despre doamna Rovana Plumb?
Viorica Dăncilă: Nu am discutat despre persoane, am discutat despre portofolii și în funcție de portofoliul pe care îl vom obține bineînțeles că vom discuta și despre persoane, pentru că trebuie să fie o persoană care să gestioneze foarte bine unul din aceste portofolii.


Etichete interviudancilabruxelles

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live