Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: BUNA DIMINEATA, ROMANIA! - continuare Joi, 21 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

12 Iulie 2018
Vizualizari: 674
Comentează add

România a obţinut un centru de comandă operaţional NATO pe teritoriul său dar şi o îmbunătăţire a statutului brigăzii multinaţionale care a căpătat acum un statut permanent.

România îşi va spori prezenţa militară în Afganistan

oana-bala

  Preşedintele Klaus Iohannis la summitul NATO de la Bruxelles.     Foto: presidency.ro

La summitul NATO de la Bruxelles România a obţinut rezultate foarte bune, consideră preşedintele Klaus Iohannis. Este vorba despre un centru de comandă operaţional pe teritoriul românesc, o îmbunătăţire a statutului brigăzii multinaţionale existente în România, dar şi o sesiune specială dedicată Marii Negre la summit, sesiune organizată la iniţiativa Bucureştiului.

În plus, România a anunţat că îşi va spori prezenţa militară în Afganistan de la 700 la peste 950 de militari, anul viitor. La summitul NATO de la Bruxelles, în demersul de întărire a prezenţei pe flancul estic, România a obţinut un centru de comandă operaţional pe teritoriul său, dar şi o îmbunătăţire a statutului brigăzii multinaţionale care a căpătat acum un statut permanent, a declarat preşedintele Klaus Iohannis la finalul reuniunii.   

"Credem că vom avea în final, când centrul este complet, în jur de 400 de ofiţeri de stat major din toate ţările NATO care vor să fie împreună cu noi acolo. Am obţinut o îmbunătăţire, o upgradeare, se numeşte, a statutului birgăzii multinaţionale pe care am înfiinţat-o, care brigadă multinaţională acum a căpătat un statut permanent. Vom continua să negociem cu ceilalţi aliaţi pentru o prezenţă cât mai solidă în cadrul acestei brigăzi multinaţionale. Iată, deci, două rezultate de care putem să fim mândri", a declarat preşedintele Klaus Iohannis. 

Potrivit preşedintelui României, un alt rezultat important a fost faptul că o întreagă sesiune a NATO, cea dedicată Mării Negre, a fost organizată la iniţiativa României, cu participarea Georgiei şi a Ucrainei. Şeful statului a făcut referire şi la sesiunea specială care a avut loc după cea dedicată Mării Negre şi care a vizat împărţirea contribuţiilor în interiorul NATO.

El a caracterizat discuţiile drept intense şi a precizat că s-a ajuns la concluzii optimiste, mai mulţi aliaţi angajându-se să crească cheltuielile pentru apărare cât mai rapid. În ceea ce priveşte prezenţa militară în Afganistan, preşedintele Klaus Iohannis i-a informat pe aliaţi că România va creşte numărul personalului la peste 950, o creştere semnificativă pentru ţara noastră.


Etichete NATOKlaus IohannisAfganistanbrigadăsummitBruxelles

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live