Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Joi, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Corneliu Rusnac, Radio Chişinău

1 Decembrie 2020
Vizualizari: 191
Comentează add

Români pentru români!

corneliu-rusnac-radio-chisinau

   Chișinău. Foto: Arhivă.

Unirea de la 1918 și dorința românilor de a fi împreună pare să aibă noi valențe, la atâția ani de la evenimentele de atunci. La mai mult de un secol de la Marea Unire, granițele politice ale țării s-au schimbat, dar spiritul și dorința românilor de a-şi ajuta frații care, din cauza vitregiei vremurilor, au ajuns astăzi să fie în afara hotarelor au rămas la fel de vii.

Acest lucru l-au simțit și cei din Republica Moldova, anul ăsta poate mai mult ca altădată.

De la Radio Chișinău, care astăzi împlinește nouă ani de la prima emisiune, transmite Corneliu Rusnac.
 
Reporter: Pandemia de COVID, care a început să facă ravagii în Republica Moldova încă din primăvara acestui an, a arătat problemele fără precedent ale sistemului sanitar de aici și neputința autorităților de a face față noului coronavirus.
 
Surprinsă fără suficiente echipamente de protecție, dezinfectanți, ventilatoare mecanice sau generatoare de oxigen, deja fosta putere socialistă de la Chișinău a încercat să obțină ajutoare din partea Rusiei și Chinei, ajutoare prea puține însă pentru a acoperi necesarul sistemului medical.
 
Pe acest fundal, a fost extrem de important sprijinul acordat în luna mai de statul român într-un moment critic pentru Republica Moldova: 20 de camioane cu echipamente și consumabile necesare, în valoare totală de 3,5 milioane de euro, au fost trimise la Chișinău pentru a-i ajuta pe medicii de aici să lupte cu noul coronavirus.
 
De asemenea, 42 de cadre medicale din România au activat în spitale din Republica Moldova alături de medicii de aici și, timp de două săptămâni, au tratat bolnavi infectați cu noul coronavirus. De fapt, ajutorul acordat pe timp de pandemie este o continuare logică a asistenței oferite de statul român pe durata ultimilor cel puțin 10 ani.
 
Printre proiectele cele mai importante realizate în această perioadă trebuie amintite cele ce țin de renovarea a peste 1.000 de grădinițe din totalul celor 1.200, proiect în derulare încă.
 
De asemenea, nu pot fi trecute cu vederea nici cele 200 de microbuze școlare donate de guvernul de la București sau înființarea serviciului SMURD în Republica Moldova, la fel, cu ajutorul României. Proiecte realizate de către români și pentru români.
 
(PH)
 

Etichete Ziua Nationala a RomanieiRepublica Moldova(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live