Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL (Continuare) Sâmbătă, 21 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Denise Theodoru

11 August 2012
Vizualizari: 9985
Comentează add

Invitaţi: Părintele Nicolae Gila din Heidelberg şi părintele Ioan Popescu din Mannheim.

Români în lume: Ioan Popescu şi Nicolae Gila Români în lume: Ioan Popescu şi Nicolae Gila - Conține audio

denise-theodoru

O călătorie de suflet prin comunităţile românilor din Germania trebuie să aibă drept popas central  Biserica şi pe păstorii acestor oameni plecaţi departe de casele lor, de ţară, de părinţi şi rude.

Acolo, în  biserică, ascultând Evanghelia citită româneşte, botezându-i copiii în datina străbună, făcând parastase pentru cei plecaţi la Domnul, românii se regăsesc umăr lângă umăr, osteniţi, dar fericiţi căa se pot închina la icoane şi pot rosti "Tatăl Nostru" împreună cu alţi români ortodocşi pentru care duminica înseamnă popas spiritual, rugăciune şi împărtăşanie.

Am petrecut o aemenea duminică împreună cu românii din Mannheim, în noua lor biserică, alături de părintele paroh Ioan Popescu.

Audio:

Mai departe, la Tubingen, alţi români ortodocşi îşi învaţă prichindeii născuţi acolo, limba română şi vechile noastre rugăciuni.

Despre acei români care ţin cu tenacitate obiceiurile , ne vorbeşte părintele Nicolae Gila, un teolog cu mare dragoste de oameni, cu o blândeţe specială , rămas ca să păstorescă comunitatea de români, să traiască şi să-şi căştige pâinea într-un centru social pentru persoane cu dizabilităţi din Heidelberg.

Sute de km parcurge săptămânal părintele Gila pentru a se întâlni cu românii împrăştiaţi la mari distanţe, pentru a le aduce cuvântul Domnului, alinare şi îmbărbătare.

Întâlnirea mea cu aceşti doi preoţi români din Germania a însemnat o lecţie de răbdare, de stăruinţă, de înţelepciune şi de dragoste pentru oameni.


Etichete Ioan PopescuNicolae Gilă

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live