Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Luni, 25 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Denise Theodoru

22 August 2013
Vizualizari: 9437
Comentează add

Gina Puica este lector universitar la facultatea de Filologie de la Universitatea din Strasbourg, o pasionata cercetatoare a literaturii romane.

Români în lume: Gina Puică Români în lume: Gina Puică - Conține audio

denise-theodoru

Gina Puică.

Gina Puica este lector universitar la facultatea de Filologie de la Universitatea din Strasbourg, o pasionata cercetatoare a literaturii romane.

Recent a obtinut titlul de doctor in filologie cu o teza despre scriitorul Theodor Cazaban, figura marcanta a exilului romanesc.

Interviul care urmeaza este, asadar, o poveste a exilului romanesc vazuta prin personalitatea scriitorului nonagenar Theodor Cazaban , caruia, Gina Puica i-a dedicat mai bine de opt ani din munca ei de cercetator.

Figura ditinsa si distanta a scriitorului este completata de personalitatea militantului pentru cauza romanismului, de loialitatea sa fata de monarhie, dar si de dezamagirile legate de lentoarea cu care Romania se misca spre democratie, spre europenizare.

Cazaban marturieste ca a crezut in nobletea politicii, a celor care fac politica, dar realitatile romanesti l-au impins la resemnare.

Gina Puica il descrie ca pe un exilat fragil, un autoiluzionat care vorbea cu patima la Europa Libera, om de o vasta cultura care si-a dorit sa fie de folos tarii in care s-a nascut.

Dar, spune lector Gina Puica in teza de doctorat, Theodor Cazaban a ramas exilatul absolut, asemenea lui Emil Cioran.

Explorarea operei jurnalistice si dramaturgice a scrii- torului va continua, promite Gina Puica, dorindu-si sa traduca in limba romana unicul roman al lui Cazaban intitulat " Parages" -"Peisaje" si sa redescopere operele nepublicate ale acestuia, in special teatru scris in romana si franceza.

Audio: Interviu cu Gina Puică.


Etichete Romani in lumeGina PuicaStrasbourglectordoctorfilologieTheodor Cazabanexil

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live