Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: INTRE SACRU SI PROFAN (R) Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

18 Octombrie 2012
Vizualizari: 3926
Comentează add

Datele procurorilor spanioli arată că 23 la sută din cazurile de prostituţie care ajung în faţă instanţei sunt femei românce.

Româncele, cele mai multe victime ale prostituţiei din Spania

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Zeci de milioane de euro pentru servicii legate de prostituţie se consumă în Spania anual, conform statisticilor, şi tot atâţia bani intră în buzunarele organizaţiilor de infractori care exploatează sexual sute de femei.

O treime din victime sunt românce.

Loviturile date acestor mafii sunt adevărate succese ale operaţiunilor de poliţie, însă legislaţia greoaie şi corupţia, la care se adaugă şi lipsa de sensibilitate a societăţii în faţa fenomenului, fac din condamnarea infractorilor şi stoparea fenomenului adevărate misiuni imposibile.

Situaţia economică din România şi lipsa de informare, poate şi de cultură, le aduc pe multe femei, minore şi adulte, în situaţia de a crede promisiunile false ale captatorilor: o viaţă mai bună, un contract de muncă stabil, un salariu decent.

De multe ori, victima este iubită sau rudă a celui care o aduce în Spania pentru exploatare sexuală.

Nu puţine au fost cazurile în care mama şi fraţii au fost exploatatorii unor minore de 16 sau 17 ani.

Evident, acestea nu depun plângere aproape niciodată, probele sunt greu de demonstrat, iar rezultatul investigaţiei este practic nul.

Totuşi, după mulţi ani de cercetări, Ioan Clămparu, faimos în întreagă Europă pentru poziţia de lider al mafiei de proxeneţi, a fost condamnat în Spania, în luna martie, la 30 de ani de închisoare pentru proxenetism şi pentru că a obligat o minoră sa comită un avort.

Deşi există date că a prostituat sute de femei, doar patru victime şi-au menţinut plângerea, iar procurorii au reuşit să obţină din partea instanţei pedeapsă maximă în condiţiile actuale.

Poliţiştii şi procurorii spanioli subliniază în multe ocazii violenţa fizică folosită de liderii acestor reţele, precum şi gravitatea ameninţărilor.

Altfel spus, tortura psihică, ce face că recuperarea victimelor să dureze foarte mulţi ani.

Numai în 2010, conform datelor furnizate de poliţie, peste 15 mii de persoane în situaţie de risc au fost descoperite în cluburi sau pe stradă.

Peste 1600 au fost identificate ca victime ale prostituţiei, iar cei mai mulţi infractori arestaţi sunt spanioli şi români.

Cele mai numeroase victime sunt românce şi brazilience

Procurorul Joaquin Sanchez Covisa i-a acordat un interviu Annamariei Damian. Foto: Annamaria Damian.

Procurorul Joaquin Sanchez Covisa, de la Fiscalia de Extranjeria, a explicat pentru Radio România că româncele sunt cele mai multe victime din Spania.

"Datele noastre arată că 23 la sută din cazurile care ajung în faţă instanţei sunt femei românce, cu nume şi prenume, un procent mult mai mare decât brazilience sau femei din Paraguay sau Nigeria.

"Reţelele se mişcă în funcţie de situaţia economică a ţării de destinaţie. Adică nu veţi vedea probabil trafic de femei românce în Somalia.

"E vorba de o afacere, de un negoţ, în care fiinţă umană, în principal femeia, este folosită că marfă. Un obiect sexual, tratat cu dispreţ absolut. Personalitatea, condiţia umană îi sunt pur şi simplu negate", a declarat procurorul Joaquin Sanchez Covisa.

Marta Gonzalez, de la asociaţia de protecţie a victimelor Proyecto Esperanza a recunoscut că până de curând Spania era locul perfect pentru reţelele de exploatare a persoanelor.

"Trebuie să recunoaştem că am avut o legislaţie slabă în privinţă această şi nu acoperea toate aspectele.

"Sperăm că de acum încolo să fim capabili să luptăm pentru că această infracţiune să fie pedepsită cum trebuie. În multe situaţii, în ultimii zece ani, Spania a avut mesajul acesta: e o afacere cu un câştig foarte mare şi nu există practic riscuri că cine controlează acest bussiness să fie arestat şi condamnat", a afirmat Marta Gonzalez.

Legislaţia s-ar putea modifica

De curând, Reţeaua de luptă împotrivă traficului de persoane a cerut autorităţilor să transpună în legislaţia naţională Directiva europeană în domeniu şi să aprobe o lege pe măsură, cu atenţie specială în privinţa victimelor minore.

Am întrebat-o pe Gabriela Bravo, purtător de cuvânt al Consiliului Puterii Judecătoreşti, cum este privită legalizarea prostituţiei în Spania.

Prostituţia este un fenomen foarte dezbătut în Spania.

Există o parte a societăţii care consideră că persoanele care exercită liber prostituţia trebuie să beneficieze de o protecţie specială şi să fie diferenţiate, separate de cele care sunt exploatate.

O altă parte a societăţii crede că dacă s-ar decide legalizarea prostituţiei, pentru persoanele care o fac voluntar, s-ar legaliza complet şi ar fi o greşeală.

Eu cred că în ultimii zece ani au crescut resursele, mecanismele legale şi instrumentele pentru a lupta împotriva acestui fenomen.

Codul Penal spaniol va fi modificat substanţial printr-o reforma prezentată în parlament de ministerul justiţiei.

Unul dintre obiective este instituirea pedepsei cu închisoare pe viaţă în cazurile cu impact social puternic, iar în privinţa străinilor, instanţă poate decide expulzarea, chiar şi în cazul  cetăţenilor din Uniunea Europeană.


Etichete Exclusiv RadioprostituţieSpaniaJoaquin Sanchez CovisaMarta Gonzalez

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live