Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ani Sandu, Washington

24 Decembrie 2013
Vizualizari: 2227
Comentează add

Andreea Creangă este unul din cei 100 de câştigători ai premiilor Casei Albe acordate în acest an oamenilor de ştiinţă şi inginerilor aflaţi la început de carieră.

Româncă din SUA, premiată de Casa Albă

ani-sandu-washington

Andreea Creangă.

Andreea Creangă, o româncă din SUA, este unul din cei 100 de câştigători ai premiilor Casei Albe acordate în acest an oamenilor de ştiinţă şi inginerilor aflaţi la început de carieră.

Aceste premii, care vor fi acordate anul viitor la Washington, constituie cea mai înaltă distincţie a Administraţiei americane pentru tinerii cercetători.

Andreea Creangă este din Călăraşi, are 35 de ani şi lucrează la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor, cu sediul în oraşul Atlanta din Georgia.

"Conduc Programul Naţional de Supraveghere a Mortalităţii Materne. Sunt implicată într-o serie de proiecte de cercetare legate de mortalitatea maternă, morbiditatea maternă severă" se descrie Andreea Creangă.

Andreea a fost propusă pentru premiu de şeful său şi de câţiva colegi şi a aflat ieri că este printre câştigători.

"Ştiam de nominalizare. Colegii mei, care mi-au scris tot felul de scrisori de recomandare, îmi spuseseră despre asta deja, dar nu mă aşteptam să primesc şi premiul. E un cadou de Crăciun, pot să spun, un cadou frumos de Crăciun" a mai spus Andreea Creangă.

Speră ca premiul să atragă atenţia asupra domeniului său de activitate - sănătatea mamei şi a copilului.

"Mortalitatea maternă în SUA nu a scăzut de mai bine de 20 de ani. Trebuie să studiem cauzele principale de mortalitate, să încercăm să găsim soluţii, să prevenim şi să tratăm aceste cauze" a explicat Andreea Creangă.

De mică a vrut să fie medic

A absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila" din Bucureşti în 2002, apoi, în 2009, a obţinut diploma de "Doctor în sănătate reproductivă" la Universitatea "John Hopkins" din Baltimore.

În timpul doctoratului a fost implicată în proiecte ale Institutului "Bill and Melinda Gates", în Africa şi Asia.

Deşi îi este dor de România, spune că acum îşi vede viaţa în SUA.


Etichete premiuCasa AlbăSUAAndreea Creangăcarieră

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live