Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE Duminică, 09 August

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Amalia Bojescu

19 Mai 2014
Vizualizari: 997
Comentează add

Comunităţile româneşti sunt mulţumite că îşi pot păstra în continuare valorile şi tradiţiile strămoşeşti.

Româna a rămas limbă regională în Transcarpatia Româna a rămas limbă regională în Transcarpatia - Conține audio

amalia-bojescu

Foto: Arhivă

În Transcarpatia limba română a rămas în continuare limbă regională, chiar dacă autorităţile din Ucraina au abrogat legea cu privire la limbile regionale şi minoritare. 

Comunităţile româneşti sunt mulţumite că îşi pot păstra în continuare valorile şi tradiţiile strămoşeşti.

Comunitatea românească nutreşte speranţa că, după alegerile prezidenţiale din 25 mai, Ucraina să depăşească greuţăţile de acum. 

"Este un lucru normal că toată lumea vrea pace, nu vrea vărsare de sânge şi actuala conducere încearcă să rezolve problema prin mod paşnic, dar, totuşi, conducerea actuală ar trebui să fie mai hotărâtă. În primul rând, sarcina principală care stă în faţa oricărui preşedinte, că este interimar el sau este preşedinte deplin al unei ţări, este păstrarea integrităţii teritoriale. În rest, situaţia politică cred că se va limpezi mai mult după alegerile prezidenţiale. Când o să fie un preşedinte ales de popor, sperăm că preşedintele actual Poroşenko să ajungă preşedinte din primul tur. Eu vreau să se orienteze spre Europa. Sunt pro-europeni, dar, nu în ultimul rând, vreau să aibă relaţii bune, diplomatice, de prietenie cu Rusia, fiindcă este un stat puternic. Cu vecinii trebuie să o ducem bine, oricucare, cine nu ar fi - că sunt ruşi, că sunt polonezi, că sunt lituanieni, estoni -, cine nu ar fi, trebuie să o ducem bine", a spus profesorul Gheorghe Opriş, localitatea Slatina, Raionul Teceu, citat de corespondentul RRA, Adrian Marchiş.

Detalii în emisiunea Românii de pretutindeni.

Si tot în această ediţie, un interviu cu ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Bogdan Stanoevici, care s-a aflat în vizită de lucru în Israel.

Oficialul român s-a întâlnit cu evrei originari din ţara noastră şi şi-a exprimat intenţia de a sprijini predarea limbii române, inclusiv la preşcolari.

De asemenea, Bogdan Stanoevici a vorbit şi despre programul taberelor multiculturale pentru elevi şi studenţi.

Audio "Românii de pretutindeni", ediţia din 17 mai.
 


Etichete Transcarpatia,Ucraina,limba română,comunitate,Bogdan Stanoevici

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live