Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Rolul esențial al noii politici de coeziune a UE

Cu un buget total de peste 350 de miliarde de euro pentru perioada financiară 2014-2020, politica de coeziune va juca un rol vital în domenii cheie pentru creşterea sustenabilă.

Rolul esențial al noii politici de coeziune a UE
Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 09 Septembrie 2014, 11:24

La Bruxelles se desfăşoară până marți dezbaterile celui de-al şaselea Forum privind politica de coeziune a UE, principalul punct al agendei fiind misiunea de a sprijini creşterea economică, crearea de locuri de muncă şi buna guvernare.

Forumul privind coeziunea 2014 este o întâlnire la nivel înalt, care are loc o dată la trei ani, după publicarea raportului privind coeziunea economică, socială şi teritorială.

Evenimentul, desfăşurat pe perioada a două zile, reuneşte peste 700 de reprezentanţi ai instituţiilor europene, actori politici şi factori de decizie din statele membre pentru a analiza succesul politic şi de coeziune în a-şi îndeplini obiectivele.

Evenimentul din acest an este organizat în jurul temei investiţii pentru locuri de muncă şi creştere, promovarea dezvoltării şi a bunei guvernări în regiunile şi oraşele din UE.

Audio: Rolul esențial al noii politici de coeziune a UE.

Cu un buget total de peste 350 de miliarde de euro pentru perioada financiară 2014-2020, politica de coeziune va juca un rol vital în domenii cheie pentru creşterea sustenabilă şi pe termen lung, precum inovarea, sprijinirea IMM-urilor, îmbunătăţirea calificării profesionale, incluziunea socială şi energia.

Forumul se desfăşoară într-un moment crucial, atunci când aşa-numitele acorduri de parteneriat şi programe operaţionale sunt aprobate.

Pentru a maximiza impactul acestor investiţii, politica de coeziune a adus cu sine o serie de reforme.

Acestea au ca obiectiv concentrarea resurselor în sectoare-cheie de creştere în paralel cu strategia "Europa 2020" şi conectarea fermă a dimensiunii politice cu procedurile de guvernanţă economică în UE.

Reformele presupuse de politica de coeziune urmăresc totodată creşterea eficienţei printr-o mai mare orientare către rezultat şi prin punerea în practică a celor mai bune condiţii pentru investiţii.

Forumul privind coeziunea, subliniază Comisia Europeană, constituie un prilej unic de a discuta cu toate părţile implicate despre cum pot politicile UE să amelioreze condiţiile de viaţă şi oportunităţile pentru toţi cetăţenii din statele membre în anii viitori.