Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECŢIA DE MUZICĂ. SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Marţi, 16 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

26 Septembrie 2011
Vizualizari: 999
Comentează add

Analiştii consideră că posibilul schimb de funcţii între preşedinte şi premier la alegerile din Rusia va duce doar la o schimbare politică de nuanţă.

Rocada de la Kremlin "păstrează coordonatele politice actuale"

alexandru-beleavski-moscova

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev(dreapta) şi premierul Vladimir Putin(stânga). Foto: Reuters.

Rusia rămâne în coordonatele politice actuale prin păstrarea tandemului puterii, după ce premierul Vladimir Putin şi-a oficializat intenţia de a candida la prezidenţialele din 2012 şi a anunţat că-l va păstra pe Dmitri Medvedev ca principal colaborator în funcţia de prim-ministru.

Analiştii de la Moscova cred că legislaţia le permite celor doi să continue această rocadă având limită doar vârsta.

Ar putea avea loc totuşi o schimbare politică de nuanţă, între dorinţa de accelerare a reformelor care îl caracterizează pe Dmitri Medvedev şi nota de temperare promovată de Vladimir Putin.

Dacă revenirea actualului premier la Kremlin în 2012 era predictibilă şi a fost prezisă, cu excepţia acelei părţi a elitei politice şi a experţilor care mizau pe un al doilea mandat consecutiv al lui Dmitri Medvedev, rocada pe care tandemul a anunţat-o sâmbătă, Putin-preşedinte, Medvedev-premier, a fost în parte o surpriză.

Soluţia rocadei părea şi cea mai firească, dată fiind atât istoria tandemului cât şi imaginea publică a relaţiei Putin-Medvedev, construită de cei doi cu maximă atenţie şi grijă ca un element esenţial al stabilităţii politice, precum şi ţinând cont de rolul funcţional pe care tandemul l-a căpătat în actuala structură a puterii.

Din motive diferite însă, inclusiv psihologice, un scenariu în care şeful statului renunţă să-şi apere mandatul şi acceptă din partea celui căruia îi predă puterea poziţia numărul doi în stat a fost mai puţin discutată în mediile politice şi analitice, cel puţin în public.

Logica puterii ruse a infirmat însă şi aceste prognoze, la fel cum a infirmat predicţiile occidentale mai ales, potrivit cărora tandemul format în 2007 nu va rezista prea mult după alegerile prezidenţiale din 2008.

Acum însă, teoretic, tandemul poate conduce Rusia cel puţin până în anul 2036. Constituţia rusă limitează la două doar numărul mandatelor consecutive.

Cine va conduce partidul Rusia Unită?

După evenimentele de sâmbătă, Rusia, afirmă comentatorii, se înscrie pe orbita unui scenariu inerţial, cu tentă conservatoare, însă imprimată de Vladimir Putin. În discursul său electoral, Vladimir Putin a susţinut politica de modernizare promovată de Dmitri Medvedev, dar a subliniat şi necesitatea menţinerii stabilităţii, sloganul politicii sale ca preşedinte şi prim-ministru.

Aparent, el i-a dat mână liberă lui Dmitri Medvedev să reformeze guvernul care să ducă mai departe politica de modernizare şi a propus ca acesta să fie numărul unu pe listele electorale ale partidului de guvernământ Rusia Unită în alegerile parlamentare din decembrie, în care partidul condus de Vladimir Putin este favorit detaşat.

În plus, dacă luăm ad literam declaraţiile lui Vladimir Putin, Dmitri Medvedev ar putea primi mandat şi pentru reformarea radicală a Rusiei Unite, având în vedere numeroasele critici legate de corupţia, birocraţia şi imobilismul politic al acestui partid.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin,  Dmitri Pescov, a declarat însă că acesta va rămâne liderul Rusiei Unite.

Alte voci din anturajul lui Vladimir Putin nu exclud ca după alegeri acesta să-i cedeze lui Dmitri Medvedev conducerea partidului de guvernământ.

De remarcat că în discursul său de la Congresul Rusiei Unite, Dmitri Medvedev a propus ca în cazul victoriei previzibile a acestui partid în alegeri, Rusia Unită să formeze guvernul.

Aceasta ar fi o premieră, întrucât prin constituţie prerogativa respectivă revine şefului statului.

Rocada nu poate mulţumi pe toată lumea, regrete că Dmitri Medvedev nu va candida fiind deja exprimate de asistentul său pe probleme economice, Arkadi Dvorkovici.

Dimpotrivă, influentul ministru de finanţe Aleksei Kudrin, liderul liberalilor din guvern şi un apropiat al lui Vladimir Putin, a declarat că nu se vede pe sine într-un guvern condus de Dmitri Medvedev, cu care a intrat mai demult în divergenţe pe probleme de buget.

Aleksei Kudrin, de pildă, nu a fost de acord cu creşterea masivă a bugetului apărării care nu poate fi realizat decât pe seama sectoarelor sociale.

Totuşi, Vladimir Putin însuşi a declarat sâmbătă că în următorii 5-10 ani îşi propune reînzestrarea completă a armatei.


Etichete RusiaVladimir PutinDmitri Medvedevpreşedinţie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live