Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Roboții, tema dezbaterii la Comisia pentru Afaceri Juridice a PE

Potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat anul trecut, 72% dintre europeni consideră că roboţii sunt benefici pentru societate, pentru că ajută oamenii.

Roboții, tema dezbaterii la Comisia pentru Afaceri Juridice a PE

Articol de Laurenţiu Văduva, 27 Aprilie 2016, 09:25

Roboţii au devenit deja o realitate a vieţii noastre.

Ei sunt prezenţi în aproape toate domeniile de activitate şi sunt din ce în ce mai mulţi, mai des întâlniţi şi mai sofisticaţi. Cum va arăta în viitor relaţia dintre oameni şi roboţi şi care ar trebui să fie principiile care stau la baza acestei relaţii ?

Aceasta a fost tema unei dezbateri speciale la Comisia pentru Afaceri Juridice a Parlamentului European.

Avem autovehicule autonome. Drone. Roboţi folosiţi în medicină, în agricultură şi în fabrici. Avem....şi arme autonome.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru publicat anul trecut, 72% dintre europeni consideră că roboţii sunt benefici pentru societate, pentru că ajută oamenii.

Inteligenţa artificială şi robotica avansează cu paşi mari. Dar pot exista şi riscuri.

Iată câteva din poziţiile exprimate de europarlamentarii Comisiei pentru Afaceri juridice:

„Valorile – acesta este mesajul tehnologiei informaţiei în viitor şi valorile trebuie răspândite” – a spus eurodeputatul ceh Pavel Svoboda, preşedintele Comisiei.

Polonezul Pawel Kwiatowski a arătat că roboţii nu sunt deocamdată recunoscuţi în dreptul civil.

Doctorul Andrea Bertolini, de la Universitatea din Pisa, s-a pronunţat pentru înfiinţarea unei agenţii europene pentru robotică, agenţie care să dezvolte standarde tehnologice asupra felului în care trebuie fabricate produsele şi să permită totodată deplasarea de la cercetare la industria robotică.

Uniunea Europeană susţine în prezent peste 120 de proiecte de inovaţii prin intermediul programului SPARC – „Parteneriatul pentru Robotică în Europa” – cu fonduri alocate de 700 de milioane de euro pană în anul 2020.

Niel Bowerman, de la Universitatea Oxford, a fost de părere că „Uniunea Europeană ar trebui să păstreze o viziune globală largă în abordarea inteligenţei artificiale. El a mai spus că este posibil ca unele dezvoltări în domeniu să destabilizeze şi ca unele naţiuni să nu se adapteze bine.

Comisia pentru Transport a Parlamentului European a prezentat la 20 aprilie un studiu asupra viitorului transportului şi al noilor tehnologii. Profesorul Olle Häggström de la Universitatea din Gothenburg, Suedia, a avertizat atunci că „aceste lucruri ar trebui să se întâmple mai devreme decât credem noi”.