Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 28 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mugur Mihăiţă

12 Decembrie 2017
Vizualizari: 785
Comentează add

Amendamentul care scotea Inspecţia Judiciară din subordinea CSM a fost respins, deşi PSD şi ALDE au susţinut că instituţia trebuie să devină unitate autonomă

Ritm alert la lucrările comisiei pentru modificarea legilor justiţiei

mugur-mihaita

 

Comisia parlamentară specială pentru modificarea legilor justiţiei a continuat dezbaterile, astăzi, într-un ritm alert. Membrii comisiei au revenit asupra amendamentului care instituia imunitatea magistratului şi par să fi renuţat şi la scoaterea Inspecţiei Judiciare de sub autoritatea CSM.

Reporterul RRA Mugur Mihăiţă spune că printre amendamentele discutate s-a decis ca Inspecţia Judiciară să rămână în subordinea CSM, deşi PSD şi ALDE au propus ca ea să devină unitate autonomă.

Aici s-a discutat principiul de numire şi de revocare a inspectorilor care vor face parte din acest for. S-a mai stabilit, totodată, ca preşedintele Secţiei de Judecători să fie ales doar din rândul judecătorilor, iar el să devină automat şi preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

Un alt amendament adoptat astăzi, propus de UNJR şi CSM, referitor la modul de încuviinţare a urmăririi penale, care ar fi conferit magistraţilor un nivel de imunitate similar cu cel al miniştrilor, a fost şters după câteva ore.

Propunerea prevedea ca judecătorii şi procurorii să poată fi urmăriţi penal doar după avizul secţiei aferente. Acum, forma în care legea va merge la vot este cea aflată în vigoare, adică în forma în care se prevede ca urmărirea penală împotriva magistraţilor să înceapă vreo încuviinţare specială.

Ne apropiem de final, au mai rămas în discuţie cam 10% din amendamentele propuse dezbaterii. Aşadar, legea are şanse mari să intre mâine la vot, aşa cum s-a stabilit în şedinţa de astăzi a Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor. Este ultima din pachetul de modificare a legilor justiţiei, care va intra apoi în dezbaterea Senatului, care este for decizional.


Etichete modificarea legilor justiţieicomisia specialăCamera DeputaţilorCSMPSDALDE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live