Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Risipa de alimente la nivelul UE "a atins proporţii îngrijorătoare"

La nivelul mediu al întregii UE cantitatea de alimente care este aruncată dar care ar fi putut fi recuperată sau consumată variază între 45 şi 153 de kg anual pe cap de locuitor.

Articol de Laurenţiu Văduva, 14 August 2015, 11:02

Risipa de alimente la nivelul Uniunii Europene a atins proporţii îngrijorătoare, în condiţiile în care resursele de hrană, apă şi mediu sunt din ce în ce mai limitate - relevă un studiu realizat de Centrul de Cercetări al Comisiei Europene.

În cele 6 state analizate - Marea Britanie, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda si România - cercetătorii au calculat că în medie oamenii aruncă 16% din alimentele pe care le cumpără, chiar dacă mare parte puteau fi încă folosite.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Prin risipa la nivelul hranei de consum se înţelege cea de la nivelul gospodăriilor şi din sectorul de catering din restaurante, şcoli şi alte instituţii.

Potrivit studiului, fiecare cetăţean din cele 6 state analizate aruncă anual 123 de kilograme de alimente, din care nu mai puţin de 97 de kilograme constituie hrană bună pentru consum. În total, 47 de milioane de tone de mancare risipite în fiecare an !

La nivelul mediu al întregii Uniuni Europene, de exemplu, cantitatea de alimente care este aruncată dar care ar fi putut fi recuperată sau consumată variază între 45 şi 153 de kilograme anual pe cap de locuitor .

Potrivit experţilor, prin această risipă se pierd zilnic, pentru fiecare consumator, 27 de litri din rezervele de apă proaspătă, subterană sau de suprafaţă. Adăugăm, tot anual, 680 de grame de azot pe cap de locuitor. Foarte mult, spun specialiştii, şi cu efecte semnificative asupra mediului şi a sănătăţii noastre!

Legumele, fructele şi cerealele sunt risipite în proporţie mult mai mare decât decât alte categorii de alimente, precum carnea, de exemplu, pentru că tind să stea mai puţin în magazine din cauza preţului mic şi sunt cumpărate mai repede.

Într-o lume cu resurse limitate, securitatea alimentară poate fi obţinută numai printr-o folosire responsabilă a resurselor iar asta înseamnă evident eradicarea risipei.

Sub presiunea Parlamentului European, şi actuala Comisie Juncker acordă o importanţă deosebită acestui aspect. În anul 2011, Comisia de atunci a publicat un document intitulat „Paşii către o Europă eficientă din punctul de vedere al consumului resurselor”, în care risipa alimentară era considerată un domeniu cheie al pierderilor.

În anul 2014, tot Comisia a transmis Parlamentului European o propunere legislativă de reducere a risipei alimentare cu 30% până în 2025, în cadrul aşa-numitului concept de Economie Circulară, bazată pe reciclare.

Iar pentru această toamnă, Comisia a anunţat că va înlocui acestă propunere cu una mult mai ambiţioasă.

Pentru aceasta este în curs o consultare publică până pe 20 august.

Luna trecută, Parlamentul European a cerut imperativ statelor membre să oblige supermarket-urile să doneze alimentele nevândute în loc, să le distrugă.