Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Riscurile unei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană

Premierul britanic, David Cameron, cataloghează o eventuală ieşire a ţării din Uniunea Europeană, drept un pariu al secolului

Riscurile unei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană

Articol de Mihaela Mihai, 01 Martie 2016, 11:43

Premierul Marii Britanii, David Cameron, le cere susţinătorilor Brexit-ului să recunoască riscurile unei ieşiri a ţării din Uniunea Europeană.

Într-un articol de opinie, apărut în cotidianul conservator "The Daily Telegraph", premierul britanic David Cameron cataloghează o eventuală ieşire a ţării din Uniunea Europeană drept un pariu al secolului.

Nu este suficient să spui că totul va merge bine, în contextul în care în joc sunt locurile de muncă şi viitorul ţării noastre - scrie David Cameron. În opinia sa, cei care duc campania în favaorea părăsirii în spaţiul comunitar, nu au un proiect bine închegat în afara Uniunii Europene. Ceea ce propun ei în prezent este un salt în întuneric - mai scire şeful Executivului de la Londra.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

David Cameron a atras atenţia asupra anilor de incertitudine, care ar urma unui Brexit.

La sfârştiul săptămânii trecute, el a primit un sprijin unanim din partea miniştrilor de finanţe din G 20, grupul celor mai importante economii ale lumii. Reunţi la Shanghai, în China, cei 20 au evidenţiat şocul unei eventuale ieşiri a Marii Britanii din Uniune, printre riscurile care ar afecta starea economiei monidale.

Până la referendumul din 23 iunie, campania continuă în forţă, iar adepţii rămânerii Marii Britanii în Uniune pun accentul pe concesiile importante obţinut de David Cameron din partea partenerilor săi europeni, inclusiv clauza de salvgardare, de 7 ani, privind limitarea unor ajutoare sociale pentru noii imigranţi. David Cameron trebuie să convigă însă şi o serie de personalităţi din propria tabără.

Şase miniştri din Guvern şi numeroşi parlamentari ai Partidului Conservator sunt pentru un Brexit. Boris Johnson, charismaticul primar conservator al Londrei, militează şi el pentru o ieşire din spaţiul comunitar şi îşi acuză opozanţii că exagerează riscurile.

De partea premierului este însă ministrul britanic de finanţe, George Osborne, care vede în părăsirea Uniunii un şoc economic profund. O ieşire din spaţiul comunitar ar pune în pericol locurile de muncă şi economia regatului - este şi avertismentul venit din partea proprietarilor celor mai mari companii din Marea Britanie.

Afacerile au nevoie de acces nerestricţionat pe piaţa europeană de 500 de milioane de oameni, pentru a creşte, a investi şi a genera locuri de muncă. Marea Britanie va fi mai puternică şi mai sigură, dacă rămâne în Uniunea Europeană - cred oamenii de afaceri.