Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 26 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

16 Ianuarie 2014
Vizualizari: 4071
Comentează add

Cele mai grave efecte ar putea fi cauzate de o criză fiscală în ţări cu economii importante, de rate mari ale şomajului sau de atacuri informatice majore.

Riscurile anului 2014, prezentate de Forumul Economic Mondial

sergiu-stet

Foto: Arhivă Reuters.

Forumul Economic Mondial, organizaţie care face anual Forumul de la Davos, a prezentat un amplu studiu privind riscurile care ar putea avea impact major la nivel mondial.

Cele mai grave efecte ar putea fi cauzate de o criză fiscală în ţări cu economii importante, de rate mari ale şomajului sau de atacuri informatice majore.

În domeniul economiei, principalele riscuri sunt o criză fiscală, criză de lichidităţi, o scumpire importantă a petrolului, declinul dolarului american ca valută de importanţă mondială sau probleme ale infrastructurii critice.

Nu numai reţelele de energie sau de transport, ci şi internetul trebuie tratat ca infrastructură strategică, consideră autorii raportului "Riscurile globale 2014".

Internetul a devenit deosebit de important în aproape toate domeniile, de la educaţie la economie.

Un eventual atac informatic masiv ar putea avea efecte catastrofale.

Internetul, o poartă pentru atacuri

Una dintre problemele reţelei mondiale de comunicaţii este vulnerabilitatea acesteia la atacuri, consideră Axel Lehman, reprezentant al grupului de firme Zurich din domeniul asigurărilor.

"Evident, este mult mai uşor să realizezi un atac pe internet decât să te aperi. Când ataci, ai nevoie de doar un punct de acces şi de o ţintă. Când trebuie însă să asiguri securitatea, trebuie să ai în vedere sute de milioane de căi de acces şi probabil că tot câteva sute de milioane de ţinte potenţiale", spune reprezentantul Grupului Zurich, Axel Lehman.

Conform raportului, "Riscurile mondiale 2014", în domeniul geopolitic probleme majore ar crea prăbuşirea politică a unei naţiuni importante, atacurile teroriste sau creşterea tendinţei de naţionalizare a resurselor sau a unui sector economic.

În domeniul social, riscurile pentru anul acesta ar fi o criză a alimentelor, izbucnirea unei pandemii, eşecul asigurării tratamentului pentru bolile cronice sau instabilitatea politică.

Raportul prezintă şi un sondaj realizat în rândul liderilor politici, a oamenilor de afaceri şi a altor persoane influente în privinţa evenimentelor care ar putea avea efecte negative majore în următorii zece ani.

Acestea sunt: o criză fiscală, şomajul structural şi o criză a apei, conform sondajului realizat de Forumul Economic Mondial.


Etichete DavosforumriscuricrizăeconomieAxel Lehman

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live