Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Riscul răspândirii virusului Ebola în Europa, "scăzut"

Comisia Europeană estimează că riscul răspândirii virusului Ebola în Europa este scăzut.

Euranet Plus.

Articol de Victor Gheorghe, 01 August 2014, 10:04

Comisia Europeană a alocat o sumă suplimentară de două milioane de euro pentru a veni în ajutorul ţărilor din Africa de Vest în care s-a instalat cel mai periculos focar Ebola înregistrat vreodată.

Cu această sumă, cuantumul ajutorului acordat de CE a ajuns la 3,9 milioane de euro.

Comisarul european pentru cooperare internaţională, ajutor umanitar şi reacţia la situaţii de criză, Kristalina Gheorghieva, a avertizat că nivelul de contaminare este extrem de îngrijorător şi de aceea acţiunile împotriva maladiei trebuie intensificate înainte de a se pierde mult mai multe vieţi. UE a trimis experţi în zonele afectate pentru a ajuta la evaluarea situaţiei şi a colabora cu autorităţile locale.

Audio: Riscul răspândirii virusului Ebola în Europa, "scăzut".

Finanţarea europeană suplimentară va ajuta la stoparea răspândirii epidmiei şi va oferi asistenţă medicală imediată comunităţilor afectate.

Sprijinul acordat de UE va fi distribuit prin intermediul organizaţiilor partenere: OMS, care furnizează echipamente şi consultanţă autorităţilor, Medici fără Frontiere, care sprijină maangementul clinic de cazuri, inclusiv izolarea, Federaţia Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie, care furnizează chiar ajutoare de înmormântare pentru victimele Ebola.

CE susţine că riscul de răspândire în Europa a virusului Ebola este scăzut în prezent, întrucât cele mai multe cazuri sunt în zone îndepărtate din ţările afectate, iar cei care sunt bolnavi sau în contact cu boala sunt încurajaţi să rămână izolaţi.

Cu toate acestea, Centrul European de Prevenire şi Control al Maladiilor supraveghează situaţia şi a emis mai multe evaluări de risc rapid, care oferă îndrumări cu privire la procedură dacă au fost depistate cazuri suspecte în UE.

Epidemia în curs de la începutul anului a fost declarată pentru prima dată în Guineea, înainte de a se extinde în Liberia şi apoi în Sierra Leone, două ţări vecine care la 27 iulie totalizau peste 1300 de cazuri, din care 729 mortale.

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, fluidele biologice sau ţesuturile persoanelor sau animelelor infectate. În prezent nu există nicim un vaccin aprobat împotriva acestui virus.