Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

16 Februarie 2016
Vizualizari: 1160
Comentează add

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat la Bucureşti că riscul dezmembrării Uniunii Europene este real, dacă Marea Britanie decide să se retragă.

Riscul dezmembrării Uniunii Europene "este real"

oana-bala

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk (stânga) şi preşedintele Klaus Iohannis. Foto: presidency.ro.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat la Bucureşti că riscul dezmembrării Uniunii Europene este real, dacă Marea Britanie decide să se retragă din organizaţie.

Donald Tusk, aflat în turneu european pentru a prezenta propunerile sale de compromis ce vor fi discutate la următorul summit, a declarat după întâlnirea cu preşedintele Klaus Iohannis că discuţiile cu Marea Britanie reprezintă un moment crucial, care trebuie abordat cu atenţie.

Premierul britanic, David Cameron, a cerut mai multe concesii pentru ca ţara sa să rămână în Uniune, inclusiv restricţionarea ajutoarelor sociale pentru muncitorii din estul Uniunii Europene care lucrează pe teritoriul britanic.

Ţările estice, printre care şi România se tem că şi alte state membre ar putea impune restricţii similare.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a declarat de acord cu pachetul de reforme propus de şeful Consiliului European, dar a cerut respectarea principiului liberei circulaţii şi al nediscriminării.

Pentru România este foarte important ca Marea Britanie să rămână în interiorul Uniunii Europene, a declarat preşedintele Klaus Iohannis şi a precizat că ţara noastră doreşte respectarea liberei circulaţii a lucrătorilor şi nediscriminarea acestora.

Şeful statului a subliniat că nu trebuie puse în discuţie drepturile românilor din Marea Britanie la prestaţii sociale.

"Pentru România este important ca mecanismul de salvgardare să fie nediscriminatoriu, să aibă un caracter excepţional şi cât mai limitat în timp. Aplicarea acestuia trebuie să se facă pe baza unor justificări pertinente", a spus Klaus Iohannis.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a explicat ce implică propunerea sa privind aplicarea mecanismului de salvgardare.

"În România, ca şi în alte ţări ale Uniunii Europene chestiunea beneficiilor sociale continuă să fie una dintre cele mai importante. Vă asigur că propunerea cu care am venit este justă şi echilibrată. Mecanismul de salvgardare cu privire la accesul la prestaţii sociale nu este destinat să se aplice cetăţenilor Uniunii are lucrează în acest moment în Marea Britanie", a afirmat Donald Tusk.

Referindu-se la criza migraţiei, Donald Tusk a declarat că este importantă protecţia frontierelor externe ale Uniunii pentru a controla fluxul de migranţi. 


Etichete preşedintele Consiliului EuropeanDonald Tuskpreşedintele Klaus Iohannisîntâlnire la Palatul Cotrocenirenegocierea relaţiei dintre Marea Britanie şi UEcriza migraţieipericolul dezmembrării UE

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live