Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Riga şi Umeå, capitale europene ale culturii

Pentru anul acesta, două oraşe au fost alese capitale europene ale culturii: Riga, capitala Letoniei, şi oraşul suedez Umeå.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 08 Ianuarie 2014, 11:01

Titlul de „capitală culturală europeană” a fost creat pentru a pune în evidență diversitatea și bogăția culturii europene.

Cu o istorie de peste 800 de ani, Riga este capitala Letoniei și cel mai mare oraș din statele baltice, un important centru cultural, industrial, comercial și financiar.

Centrul istoric al oraşului, dominat de arhitectura „Art Nouveau”, face parte din patrimoniul internațional UNESCO.

În 2014, Riga va deveni și centrul muzicii corale internaționale, găzduind cel mai mare festival internaţional al corurilor.

Situat la 600 de kilometri nord de Stockholm, Umeå este un simbol al cercetării ştiinţifice, cu universitatea sa, la care învaţă peste 34 de mii de studenți, cu Parcul de știință Uminova și, mai recent, cu campusul artistic – multe dintre proiectele derulate acolo fiind susţinute din bani europeni.

Audio: Riga și Umeå, capitale europene ale culturii.

Programele culturale speciale vor începe pe 17 ianuarie la Riga şi pe 31 ianuarie la Umeå, în prezenţa comisarilor europeni pentru cultură şi educaţie, Androulla Vassiliou, şi pentru cooperare internaţională şi dezvoltare, Andris Piebalgs.

Riga va deschide festivităţile cu evenimente speciale în muzee, cafenele şi alte locuri de întâlnire, incluzând expoziţii despre chihlimbarul baltic sau despre impactul Primului Război Mondial asupra culturii, în condiţiile în care anul acesta se împlinesc o sută de ani de la declanşarea „marelui război”.

În 1989, în timpul campaniei "Calea Baltică", oameni din Letonia, Estonia şi Lituania au format un lanţ uman, cerând dezlipirea de fosta Uniune Sovietică, moment istoric ce va fi evocat, de asemenea, prin dezbateri şi expoziţii.

Lansarea de la Umeå - cea mai nordică localitate europeană care a obţinut titlul de capitală culturală - va marca începutul unui an extraordinar al activităţilor culturale, dedicat nu numai persoanelor din oraşele şi din regiunile învecinate, dar şi celor care vin din locuri mai îndepărtate pentru a cunoaşte Suedia de Nord.

Titlul este foarte important pentru turism, crearea de locuri de muncă, schimburile culturale cu restul Europei şi chiar relansarea economică a zonei.

Titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost inaugurat de Atena, în 1985.

Şi – să nu uităm - în 2007, anul în care România a intrat în Uniune, Sibiul a fost capitala culturală europeană.

Din 2011, s-a hotărât ca două orașe din două state diferite să fie desemnate Capitale Europene ale Culturii, în fiecare an.