Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Riga: CE, nouă serie de dialoguri cu cetăţenii

Corina Creţu a precizat că priveşte aceste dezbateri ca pe o oportunitate de a-i înţelege mai bine pe cetăţenii statelor baltice, cu care simte că are multe lucruri în comun.

Euranet Plus.

Articol de Arina Petrovici, 09 Ianuarie 2015, 11:52

Comisia Europeană a lansat joi, la Riga, o nouă serie de dialoguri cu cetăţenii.

Locuitorii din Letonia, Estonia şi Lituania au fost invitaţi să participe la această primă dezbatere cu înalţi oficiali ai Executivului de la Bruxelles.

Noua serie de dialoguri cu cetăţenii din 2015 se doreşte a fi o dovadă a angajamentului clar al Comisiei Europene, de a ameliora comunicarea publică.

Încă de la constituirea cabinetului său, preşedintele Jean-Claude Juncker le-a cerut comisarilor să fie activi din punct de vedere politic în statele membre şi în dialogul cu cetăţenii europeni.

La prima dezbatere, care s-a desfăşurat joi la Riga, cetăţenii din Letonia, Estonia şi Lituania au avut posibilitatea să discute direct cu prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, cu vicepreşedintele Valdis Dombrovskis şi cu comisarul european pentru Politică Regională, Corina Creţu.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Au fost analizate aspecte importante pentru Europa în general şi pentru zona baltică în special, precum crearea de noi locuri de muncă, creşterea economică, noul plan de investiţii al blocului comunitar, responsabilitatea fiscală ori reformele structurale şi dialogul social.

Prim-vicepreşedintele Frans Timmermans a afirmat că Uniunea Europeană nu înseamnă doar Bruxelles şi că, de aceea, toţi comisarii doresc să-şi dedice cât mai mult timp cetăţenilor din statele membre. Preocupările oamenilor şi ideile lor despre cum îi poate sprijini Europa ne vor ajuta să ne facem treaba mai bine – a apreciat Timmermans.

El şi-a exprimat speranţa că va avea parte, alături de colegii săi, de un dialog real şi deschis cu cetăţenii europeni.

La rândul său, Corina Creţu a precizat că priveşte aceste dezbateri ca pe o oportunitate de a-i înţelege mai bine pe cetăţenii statelor baltice, cu care simte că are multe lucruri în comun.

“Mă bucur că pot afla mai multe din gândurile, sentimentele şi aşteptările lor în ceea ce priveşte Uniunea Europeană” – a spus dna Creţu, care şi-a declarat convingerea că discuţiile o vor ajuta să-şi exercite mai bine mandatul, în folosul tuturor cetăţenilor europeni.

Evenimentul a fost moderat de către Edijs Boss, jurnalist şi prezentator de televiziune, şi a fost găzduit de Casa Societăţii Letone din Riga.