Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Joi, 01 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

14 Aprilie 2019
Vizualizari: 596
Comentează add

Rezultatele verificărilor ANSVSA referitoare la reziduurile de pesticide din fructele şi legumele din comerţul intracomunitar şi din import.

Rezultatele verificărilor ANSVSA privind reziduurile de pesticide

radiojurnal

Foto: Agerpres.

Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară a dat publicităţii primele rezultate ale verificărilor pe care le-a făcut în ceea ce priveşte reziduurile de pesticide din fructele şi legumele din comerţul intracomunitar şi din import.

Acţiunea a fost parte a operaţiunii de control denumite "Demetra", aflată sub coordonarea ANAF.

Aceasta verifică circuitele de comercializare a legumelor şi fructelor şi vizează combaterea fraudelor şi fiscalizarea. Ciprian Sasu a stat de vorbă pe această temă cu purtătorul de cuvânt al Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, Rareş Hăbeanu.


Rareş Hăbeanu: Până în acest moment au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume fructe și trei depozite. Ca urmare a neregulilor constatate, au fost aplicate 31 de sancțiuni în valoare totală de 602.2000 de lei. În plus a fost reținută oficial și dirijată către neutralizare o cantitate de 81,35t de fructe și legume, fructe şi legume provenite atât din comerțul intracomunitar, cât și din import.


Reporter: Din câte știm, această operațiune de control denumită "Demetra" este mai amplă. Ce ne puteți spune despre celelalte componente ale ei?


Rareş Hăbeanu: Evident că pe lângă reziduurile de pesticide, controlăm și restul problemelor care țin de ANSVSA. Așa cum s-a și demonstrat până acum, au o fost găsite și alte neconformități, respectiv lipsa documentelor sanitar veterinare, o igienă necorespunzătoare, mijloace de transport care nu îndeplineau cerințele sanitar veterinare sau lipsa elementelor de identificare.


Reporter: Cred că sunteți la curent cu retailerii care sau plâns că operațiunile de control ar bloca marfa în tiruri, în vămi și riscă să se degradeze. Sunteți în măsură să le dați un răspuns?


Rareş Hăbeanu: Toate mijloacele de transport care au fost sigilate de colegii de la ANAF până la această dată au fost verificate de inspectorii sanitar veterinari. Inspectorii sanitar veterinari nu sunt în vămi. În vămi aceste transporturi de fructe şi legume sunt sigilate de inspectorii din subordinea ANAF, iar la destinație ele sunt verificate printre alţii şi de inspectorii sanitar veterinari din judeţul de destinaţie.


Etichete ansvsapesticidefructelegumecomertimportanafoperatiunea demetra

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live