Ascultă Radio România Actualitaţi Live

"Rezultatele Summitului celor Trei Mări"

Alocuțiunea președintelui României, Klaus Iohannis, la Summitul "Inițiativa celor Trei Mări".

Articol de RADOR, 18 Septembrie 2018, 14:16

"Bună ziua! Îmi face mare plăcere să putem prezenta rezultatele Summitului celor Trei Mări de astăzi.

Înainte, însă, aș vrea să salut prezența la această conferința de presă, alături de mine, a doamnei președinte Kolinda Grabar-Kitarović, a domnului prim-ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, și a domnului secretar pentru energie, domnul Rick Perry.

Am avut astăzi prilejul să fiu gazda celui de-al treilea Summit al "Inițiativei celor Trei Mări" și în cele cel urmează am plăcerea să vă prezint rezultatele acestui summit. Asumarea de către România a organizării Summitului de la București a avut ca argument principal potențialul acestei Inițiative de a se adresa nevoii reale a celor 12 state participante de dezvoltare economică și de interconectare regională în vederea atingerii convergenței cu Europa de Vest.

Pot spune acum, la finalul summit-ului, că a fost o reuniune de succes cu rezultate palpabile, care deschid o nouă etapă în evoluția Intițiativei. Mă bucur că am reușit să avem un summit excelent, în ciuda dificultăților noastre de politică internă, spre beneficiul României, al dezvoltării sale economice, al cetățenilor români și al întregii regiuni a celor Trei Mări.

Interesul pentru summitul de astăzi a fost demonstrat și prin nivelul de reprezentare: opt președinți din cele 12 state participante, un prim-ministru, doi președinți de Camere și un ministru de externe. Totodată, ne-a bucurat prezența invitaților speciali, a președintelui Comisiei Europene, a secretarului energiei al Statelor Unite, a ministrului german de externe, a președintelui Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, a președintelui și vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții, la care se adaugă reprezentarea Băncii Mondiale.

La sfârșitul reuniunii de astăzi am adoptat o declarație comună, care stipulează principiile fundamentale ce stau la baza Inițiativei celor Trei Mări și obiectivele concrete vizate de această platformă și atinsă de summit. Avem acum o înțelegere comună cu privire la principalele obiective ale Inițiativei care sunt pro-dezvoltare economică în regiune, pro Uniunea Europeană și pro legături transatlantice.

În primul rând, Inițiativa urmărește să contribuie la dezvoltarea economică a regiunii prin conectivitate la nivelul infrastructurii pe axa Nord-Sud, dar nu numai, în trei domenii principale: transport, energie și digital. Astfel, ea încearcă să modernizeze și să consolideze competitivitatea economiilor statelor noastre prin maximizarea potențialului interconectivității regionale. Al doilea obiectiv vizează creșterea convergenței reale între statele membre ale Uniunii Europene, contribuind astfel la consolidarea unității și coeziunii în cadrul Uniunii. Asta pentru a permite continuarea politicii de integrare europeană, ca bază pentru consolidarea proiectului european.

Din această perspectivă mă bucură faptul că domnul Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, a acceptat să fie astăzi alături de noi. În al treilea rând, Inițiativa are rolul de a contribui la consolidarea legăturilor transatlantice. Prezența economică a Statelor Unite ale Americii în regiune este un catalizator pentru cooperarea în zonă, dar și ca parte a Parteneriatului transatlantic, Inițiativa reprezentând o contribuție regională la întărirea relației transatlantice.

Din această perspectivă, m-am bucurat să îl avem ca invitat la summit pe secretarul energiei al SUA, domnul Rick Perry. Cu acest prilej, domnia sa a reiterat susţinerea puternică a SUA pentru Iniţiativă, exprimată de altfel şi în excelentul mesaj pe care l-am primit din partea preşedintelui Trump pentru participanţii la summit.

Doamnelor şi domnilor, permiteţi-mi să amintesc în continuare care au fost principalele rezultate. Aş începe cu organizarea primei ediţii a Forumului de Afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări. Acest eveniment, pe care l-am deschis ieri şi care se derulează şi astăzi, vizează stimularea contactelor de afaceri şi a investiţiilor în regiune, implementarea proiectelor prioritare, dar şi identificarea factorilor potenţiali de creştere şi inovare, cum ar fi IMM, antreprenoriatul tânăr, star-up-urile şi incubatoarele de afaceri din regiune.

Mă bucur că succesul acestui eveniment a determinat decizia de a fi organizat regulat, preferabil anual. Cu prilejul forumului, am asistat la semnarea Declaraţiei comune privind crearea reţelei camerelor de comerţ din statele participante la Iniţiativa celor Trei Mări. Aceasta are ca obiectiv sprijinirea activităţii Forumului de Afaceri şi asigurarea conectării comunităţilor de afaceri din regiune. Totodată, au fost întreprinşi paşi concreţi prin semnarea scrisorii de intenţie aferente pentru crearea fondului de investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări. Acesta îşi propune să contribuie la cofinanţarea proiectelor prioritare, reprezentând un vehicul important prin care regiunea se va mobiliza şi va prioritiza contribuţiile financiare concrete şi necesare pentru implementarea proiectelor prioritare.

Revenind la aspectele decise astăzi, în cadrul summitului, probabil cel mai important a fost exprimarea sprijinului politic pentru o listă regională de proiecte prioritare de interconectare în domeniile energiei, transportului şi digital, listă ce a fost stabilită pe baza contribuţiilor statelor participante la Iniţiativă, inclusiv a României. Mulţumesc pe această cale tuturor celor implicaţi în exerciţiul deloc uşor al elaborării contribuţiilor naţionale la această listă. Selecţia acestor proiecte a avut la bază criterii precum impactul regional, fezabilitatea economică, compatibilitatea cu priorităţile şi politicile UE. Au fost selectate atât proiecte în curs de derulare, cât şi proiecte noi şi s-a manifestat preferinţă pentru proiecte care implică noi tehnologii sau care asigură modernizarea infrastructurii existente.

În ceea ce priveşte România, cele şase proiecte propuse au fost aprobate de Guvernul României cu consultarea administraţiei prezidenţiale. Această listă nu este a preşedinţilor ţărilor participante, ci reprezintă contribuţia guvernelor ţărilor noastre. Prin această listă dăm un semnal politic la cel mai înalt nivel investitorilor în ceea ce priveşte proiectele majore de interconectare pe care ţările noastre le consideră prioritare. Această listă este una dinamică, ea putând suferi noi adăugiri pe măsură ce unele proiecte se vor implementa, iar alte idei noi îşi vor face apariţia. În perioada următoare va trebui să ne concentrăm pe obţinerea finanţării şi pe implementarea acestor proiecte. Forumul de Afaceri va avea la ediţia viitoare sarcina de a discuta şi evalua implementarea proiectelor.

Tot astăzi, a fost lansat site-ul web dedicat Iniţiativei celor Trei Mări, site creat de partea română şi a cărui gestiune va fi preluată succesiv de gazdele următoarelor summituri. Prin intermediul Declaraţiei comune am salutat totodată implicarea Comisiei Europene, a guvernelor american şi german, a Băncii Europene de Investiţii, a Băncii pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi a Grupului Băncii Mondiale în susţinerea Iniţiativei celor Trei Mări. Am decis împreună să continuăm să continuăm să-i invităm în calitate de invitaţi de onoare la summiturile viitoare, precum şi la ediţiile viitoare ale Formului de Afaceri.

Un alt rezultat concret este decizia de a accepta Germania ca stat partener la Iniţiativă. Este o premieră şi un rezultat care ne bucură, Germania având multiple interese economice în regiune, în timp ce regiunea are numai de câştigat prin implicarea activă a Berlinului. Am salutat de asemenea participarea oficialilor guvernamentali şi a companiilor din Balcanii de Vest şi vecinătatea estică la prima ediţie a Forumului de Afaceri şi am decis să continuăm să invităm oficiali şi companii din aceste state la ediţiile viitoare ale Formului de Afaceri.

Toate aceste rezultate concrete sunt rodul unei munci asidue, desfăşurate pe parcursul unui întreg an. Pot astfel spune că Iniţiativa celor Trei Mări a atins deplina maturitate atât din punct de vedere conceptual, cât şi politic. Pot afirma totodată că dispunem de toate condiţiile şi instrumentele pentru a lucra la implementarea deciziilor adoptate cu ocazia summitului. Înţelegem prin aceasta obiective clare, sprijin politic şi financiar pentru scopurile Iniţiativei, precum şi crearea unor reţele de legătură puternice între comunităţile de afaceri.

Iniţiativa celor Trei Mări are de acum, în faţa sa, în etapa de dezvoltare care se deschide astăzi, un drum important de parcurs - este vorba despre misiunea esenţială de a implementa proiectele majore de interconectare şi de a strânge legăturile dintre comunităţile noastre de afaceri într-o reţea regională, parte a pieţei extinse a Uniunii Europene. Acestea sunt de altfel şi argumentele pentru care Iniţiativa noastră este relevantă într-o lume globalizată, unde conectivitatea a devenit o premisă cheie pentru creşterea economică. România este pregătită să continue contribuţia sa activă, inclusiv pe perioada preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene în 2019, în scopul valorificării potenţialului acestei Iniţiative. Vom acţiona astfel în beneficiul cetăţenilor statelor participante, al regiunii, al vecinilor noştri, al întregii Uniuni Europene şi a Parteneriatului Transatlantic. Am plăcerea să vă informez că următoarea ediţie a summitului, cea din 2019 se va desfăşura în Slovenia, la invitaţia domnului preşedinte Pahor şi doresc de pe acum mult succes summitului de anul viitor".

Echipajele de intervenţie reiau acţiunile de căutare-salvare la un bloc din Craiova, unde s-a produs o explozie
România 18 Aprilie 2024, 08:40

Echipajele de intervenţie reiau acţiunile de căutare-salvare la un bloc din Craiova, unde s-a produs o explozie

Echipajele de intervenţie reiau în această dimineaţă acţiunile de căutare-salvare la blocul din municipiul Craiova unde...

Echipajele de intervenţie reiau acţiunile de căutare-salvare la un bloc din Craiova, unde s-a produs o explozie
La Cluj-Napoca se vor putea face transplanturi de ficat de luna viitoare
România 18 Aprilie 2024, 08:36

La Cluj-Napoca se vor putea face transplanturi de ficat de luna viitoare

Institutul de Gastroenterologie şi Hepatologie "Octavian Fodor" din Cluj-Napoca a intrat în programul naţional de transplant...

La Cluj-Napoca se vor putea face transplanturi de ficat de luna viitoare
Un nou termen de judecată în dosarul 2 Mai
România 18 Aprilie 2024, 08:21

Un nou termen de judecată în dosarul 2 Mai

Un nou termen de judecată în dosarul lui Vlad Pascu, şoferul drogat care anul trecut a produs un accident rutier soldat cu...

Un nou termen de judecată în dosarul 2 Mai
Sălile de jocuri de noroc sunt interzise în localităţile cu mai puţin de 15.000 de locuitori
România 18 Aprilie 2024, 08:18

Sălile de jocuri de noroc sunt interzise în localităţile cu mai puţin de 15.000 de locuitori

Sălile de jocuri de noroc sunt interzise de acum în localităţile mici cu mai puţin de 15.000 de locuitori.

Sălile de jocuri de noroc sunt interzise în localităţile cu mai puţin de 15.000 de locuitori
Protocoalele şi procedurile terapeutice au fost respectate la Spitalul "Sfântul Pantelimon" din Capitală
România 18 Aprilie 2024, 07:44

Protocoalele şi procedurile terapeutice au fost respectate la Spitalul "Sfântul Pantelimon" din Capitală

Corpul de Control al Ministrului şănătăţii şi Comisia internă a Spitalului "Sfântul Pantelimon" din Capitală au încheiat...

Protocoalele şi procedurile terapeutice au fost respectate la Spitalul "Sfântul Pantelimon" din Capitală
România 18 Aprilie 2024, 00:22

O persoanâ a decedat în explozia de la blocul din Craiova

O parte din etajul 1 al imobilului s-a prăbuşit.

O persoanâ a decedat în explozia de la blocul din Craiova
Klaus Iohannis vrea soluţii rapide, pe cale diplomatică, pentru disfuncţionalităţile care au apărut în Air Schengen
România 17 Aprilie 2024, 23:55

Klaus Iohannis vrea soluţii rapide, pe cale diplomatică, pentru disfuncţionalităţile care au apărut în Air Schengen

Declaraţia a fost făcută înaintea summitului european de la Bruxelles.

Klaus Iohannis vrea soluţii rapide, pe cale diplomatică, pentru disfuncţionalităţile care au apărut în Air Schengen
România 17 Aprilie 2024, 23:47

O explozie a avut loc la un bloc de locuinţe din municipiul Craiova

Trei persoane au fost afectate, dintre care una este inconştientă. Circa 50 de persoane au fost evacuate din imobil.

O explozie a avut loc la un bloc de locuinţe din municipiul Craiova