Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Rezultatele Indexului privind economia și societatea digitală din 2016

Cele mai rapide progrese au înregistrat Olanda, Estonia, Germania, Malta, Austria și Portugalia – relevă raportul.

Rezultatele Indexului privind economia și societatea digitală din 2016

Articol de Arina Petrovici, 26 Februarie 2016, 09:57

Comisia Europeană a publicat joi rezultatele Indexului privind economia și societatea digitală din 2016.

Ele arată că de la lansarea, anul trecut, a Strategiei privind piața unică digitală pentru Europa, statele membre au înregistrat progrese în domenii precum conectivitatea, competențele digitale și serviciile publice.

De la conectivitate și competențe digitale la serviciile publice, țările Uniunii Europene au făcut progrese față de anul trecut, când Comisia Europeană a publicat Strategia privind piața unică digitală pentru Europa. Însă rezultatele arată şi că ritmul progreselor a încetinit şi că sunt necesare măsuri pentru a elimina obstacolele care împiedică statele membre ale Uniunii să valorifice la maximum oportunitățile oferite de sectorul digital.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Andrus Ansip, vicepreședinte al Comisiei și responsabil cu piața unică digitală, a deplâns faptul că prea multe persoane, întreprinderi și servicii publice continuă să întâmpine probleme precum lipsa accesului la internet de mare viteză sau a serviciilor de guvernare electronică transfrontaliere, precum și dificultăți legate de cumpărarea și vânzarea dintr-o țară în alta.

El a mai spus că această situaţie trebuie remediată şi că în acest scop a şi fost lansată, anul trecut, Strategia privind piața unică digitală.

Primele propuneri sunt menite să stimuleze comerțul electronic și conectivitatea – a explicat comisarul Ansip.

La rândul său, Günther Oettinger, responsabil pentru economie digitală și societate digitală, a remarcat că Uniunea Europeană face lent progrese şi că trebuie să depună eforturi pentru a recupera decalajul față de Japonia, Statele Unite și Coreea de Sud.

Oettinger a mai spus că, în luna mai, Comisia va prezenta, pe baza Indexului publicat joi, recomandări concrete tuturor ţărilor membre, în vederea îmbunătățirii performanțelor lor naționale şi, în consecinţă, ale Uniunii.

Amintim că blocul comunitar, în ansamblu, a obținut un punctaj de 0,52 din 1, faţă de 0,5 obținut anul trecut.

Punctajul a crescut pentru toate țările membre, în afară de Suedia.

Danemarca, Olanda, Suedia și Finlanda continuă să se afle în fruntea clasamentului.

Cele mai rapide progrese au înregistrat Olanda, Estonia, Germania, Malta, Austria și Portugalia – relevă raportul.