Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Vineri, 18 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie

9 Mai 2012
Vizualizari: 946
Comentează add

Rezultatele slabe de la alegerile locale i-au făcut pe unii liberal-democraţi britanici să creadă că singura şansă ca partidul să conteze la alegerile din 2015 este să rupă coaliţia cu conservatorii.

Rezultatele alegerilor locale divizează puterea de la Londra

dan-vasiliu-corespondent-rra-in-marea-britanie

Vice-premierul Nick Clegg(stg.) şi premierul David Cameron. Foto: Reuters.

Alegerile locale din 3 mai au adus din nou opoziţia laburistă în fruntea preferinţelor, aşa ca liderii coaliţiei guvernamentale britanice au trebuit să învingă presiunile propriilor tabere şi să-şi reafirme unitatea.

Acum aproape doi ani, David Cameron şi Nick Clegg anunţau formarea unei coaliţii politice contrare firii, dar care, promiteau ei, va readuce Marea Britanie pe un trend ascendent.

Astăzi, premierul conservator şi vice-premierul liberal-democrat au fost nevoiţi să apară din nou împreună în public, pentru a încerca să salveze imaginea unei coaliţii măcinată de tensiuni ideologice, fie că a fost vorba de amploarea măsurilor de austeritate sau de apartenenţa la Europa.

S-au făcut compromisuri peste compromisuri, şi când acestea nu au funcţionat, vinovatul a părut să fie de fiecare dată în curtea vecină.

Rezultatul? În urmă cu doar câteva săptămâni, Institutul Naţional de Statistică a anunţat că Marea Britanie a reintrat în recesiune.

Anterior, ministrul de finanţe anunţase un buget catalogat de cei mai mulţi ca fiind unul în favoarea bogaţilor, iar cifrele din sondaje au început să scadă vertiginos, atât pentru conservatori, cât şi pentru liberali-demcraţi şi probabil că nici cel mai optimist laburist nu a sperat că la alegerile locale, de săptămâna trecută, partidul său va câştiga 800 de posturi de consilieri locali suplimentare, majoritatea în dauna coaliţiei de guvernare.

David Cameron a admis că s-au făcut greşeli şi promite că le va îndrepta, dar fără să renunţe la planul de austeritate.

"Mi-e teamă că nu putem renunţa la deciziile dificile pe care le-am luat pentru a reduce cheltuielile publice şi pentru a readuce datoria publică sub control. Ştiu că este greu, dar când ai o problemă cu datoriile ultimul lucru pe care trebuie să-l faci este să le măreşti.

Trebuie să dublăm eforturile pe care le facem, pentru a determina băncile să împrumute mai mult, pentru a încuraja apariţia unor noi companii sau pentru a crea noi locuri de muncă. Vreau să mă asigur că acest guvern îi va ajuta mai mult pe oameni, fie că o va face prin reformarea sistemului de ajutoare sociale, fie prin reucerea taxelor.

Tot ceea ce facem nu se rezumă doar la cifrele seci ale economiei, ci dorim să construim ceva care să merite efortul pe care îl facem în prezent. Aceasta trebuie să fie obiectivul coaliţiei în următorii doi ani", a spus David Cameron.

Stimularea împrumuturilor bancare şi investiţiile în infrastructură au fost şi soluţiile oferite de vicepremierul Nick Clegg.

"Austeritatea singură nu generează creştere economică; e necesară, dar nu suficientă şi ştim că trebuie să facem mai mult pentru a crea condiţiile necesare pentru a înregistra creştere, iar celor care consideră că toate măsurile de austeritate pe care le-am pus în aplicare au fost doar unele ideologice şi că am luat decizii doar pentru că am vrut noi, nu pot să le spun decât că aceste critici sunt nefondate. am fost obligaţi să luăm toate aceste decizii", a declarat Nick Clegg.

În ciuda opiniilor comune, formulate astăzi, pentru cei doi lideri se anunţă, însă, o perioadă extrem de dificilă.

Presiuni interne în partidele aflate la putere

Dincolo de provocările generate de situaţia economică, atât David Cameron, cât şi Nick Clegg sunt supuşi unor presiuni interne în partidele pe care le reprezintă.

Rezultatele slabe de la alegerile locale i-au făcut pe unii liberal-democraţi să creadă că singura şansă ca partidul să conteze la alegerile din 2015 este să rupă coaliţia cu conservatorii.

De cealaltă parte, conservatorii, deşi nu aduc direct în discuţie o ruptură, vor ca David Cameron să se impună în faţa partenerilor de guvernare şi să adopte o direcţie mult mai apropiată de valorile conservatoare.

"Acesta este un uriaş pas înapoi pentru conservatori, iar de vină este faptul că David Cameron i-a ascultat prea mult pe liberal-democraţi, care nu au niciun respect pentru ideologia conservatoare. E nevoie de o nouă abordare", a declarat, la BBC, parlamentarul Brian Binley, după alegerile de săptămâna trecută. 

Au fost, însă, şi voci care au sugerat că David Cameron ar putea fi înlocuit de la conducerea partidului, pentru că nu are capacitatea de a câştiga viitoarele alegeri.
Nadine Dorries, care este parlamentar conservator, a declarat că ea şi colegii săi nu vor sta cu mâinile în sân şi nu îi vor lăsa pe David Cameron şi pe ministrul de finanţe, George Osborne, să le diminueze şansele de a fi realeşi în 2015.

Pentru a înăbuşi o posibilă revoltă în cadrul partidului, David Cameron ar putea apela la câteva măsuri radicale.

Presa britanică scrie că ar putea anunţa o restructurare a guvernului.

În plus, ar intenţiona să le facă pe plac parlamentarilor conservatori şi ar urma să-şi retragă sprijinul pentru propunerea liberal-democrată, care priveşte reformarea Camerei Lorzilor şi care ar urma să fie prezentată miercuri, în parlament.

În acest caz, coaliţia de guvernare ar primi o nouă lovitură şi mulţi se întreabă dacă nu cumva ar putea fi chiar cea decisivă.


Etichete Marea BritaniepresiunidivergenţealegerirezultateDavid CameronNick Clegg

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live