Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Marţi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Vlad Drăghicescu, Bonn

29 Octombrie 2018
Vizualizari: 605
Comentează add

Germanii din landul Hessa au votat ieri, pentru un nou parlament. Rezultatul riscă să clatine marea coaliţie de la Berlin, pe fondul nemulţumirilor tot mai numeroase din SPD.

Rezultate slabe obţinute de principalele partide germane în landul Hessa

vlad-draghicescu-bonn

 

CDU şi SPD au suferit pierderi grele ieri, în alegerile din landul Hessa, pierzând aproximativ 10% din electorat, faţă de alegerile din 2013. Deşi rămân cea mai importantă forţă politică, cu 27,4% din sufragii, creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel s-au ales cu cel mai slab rezultat de după 1966. Într-o situaţie deplorabilă se află şi social-democraţii. Exit-poll-urile îi cotează cu 19,6%, cele mai slabe cifre din istoria SPD în acest land.

Creştin-democratul Volker Bouffier va rămâne premier în Hessa, însă nu este clar dacă actualul guvern de coaliţie între CDU şi Partidul Verzilor va putea conta pe majoritatea necesară pentru a continua.

Marii câştigători ai alegerilor sunt Verzii, 19,6% şi Partidul Naţionalist Alternativa pentru Germania, votat de 13 procente din alegători şi care este din acest moment reprezentat în toate parlamentele locale.

La Berlin, alegerile din Hessa sunt privite ca un vot de blam pentru marea coaliţie de guvernare CDU-SPD. Toţi ochii se îndreaptă acum spre social-democraţi, nu puţini dintre ei dorind abandonarea alianţei.

Preşedintele SPD, Andrea Nahles, a declarat că partidul intenţionează să stabilească o nouă foaie de parcurs pentru guvern, pe care SPD o va folosi pentru a măsura progresul coaliţiei, la jumătatea actualei legislaturi. "Trebuie să ne întrebăm dacă locul nostru mai este în acest guvern", a spus Nahles.

Pentru Angela Merkel, deşi dureros, rezultatul mediocru obţinut în această seară poate fi citit şi în cheie pozitivă. Dacă premierul Volker Bouffier, un apropiat al cancelarului, ar fi pierdut funcţia, vocile care cer îndepărtarea Angelei Merkel de la şefia CDU s-ar fi făcut şi mai puternic auzite. Însă, pe fondul eşecurilor electorale din Bavaria şi Hessa, realegerea sa la congresul din decembrie stă sub un mare semn de întrebare. 


Etichete HessaalegeriSPDCDUAngela MerkelVolker BouffierAlternativa pentru GermaniaAndrea NahlesBavaria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live