Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România Vineri, 15 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

26 Noiembrie 2020
Vizualizari: 151
Comentează add

Libertatea presei în Europa a fost afectată în ultimii ani, iar epidemia de COVID-19 a agravat această deteriorare.

Rezoluţie a PE privind libertatea presei în Europa

carmen-gavrila

Parlamentul European în plen. Foto: http://audiovisual.europarl.europa.eu

Libertatea presei în Europa a fost afectată în ultimii ani, iar epidemia de COVID-19 a agravat această deteriorare - se arată într-o rezoluție adoptată de Parlamentul European.

Legislativul atrage atenția asupra încercărilor guvernelor unor state membre de a reduce la tăcere mass media critice și independente și de a submina libertatea și pluralismul.


Reporter: Carmen Gavrilă - Eurodeputații notează în rezoluţie că sunt deosebit de îngrijorați de situația mass mediei publice din unele țări ale Uniunii, unde mijloacele de comunicare în masă au devenit, spun europarlamentarii, un exemplu de propagandă pro-guvernamentală.

Eurodeputații solicită ca țările Uniunii să ia măsuri, pentru ca proprietatea mass media să nu fie concentrată în mâinile unui număr prea mic de persoane.

De asemenea, europarlamentarii cer ca fondurile Uniunii să nu poată fi cheltuite în favoarea mass mediei controlată de stat sau pentru propagandă politică.

În acest context, Parlamentul invită Comisia Europeană ca, în raportul său anual referitor la situația statului de drept în Uniune, să evalueze pentru fiecare stat membru, gradul de transparență al proprietății asupra canalelor de presă și nivelul de interferență a guvernelor şi a actorilor privați în sector.

Deputații subliniază că încercările de a îngrădi libertatea și pluralismul mass mediei trebuie considerate un abuz de putere grav și sistematic și o încălcare a valorilor fundamentale ale Uniunii.

(RS)


Etichete RezoluţiePElibertatea presei în Europa(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live