Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Rezoluție a PE în cazul mesajelor pe ambalajele băuturilor energizante

Comisia pentru sănătate publică din PE se opune tipăririi pe ambalajele băuturilor energizante a unor mesaje care să încurajeze consumul acestor produse.

Rezoluție a PE în cazul mesajelor pe ambalajele băuturilor energizante

Articol de Victor Gheorghe, 22 Iunie 2016, 10:39

Comisia pentru sănătate publică din Parlamentul European se opune tipăririi pe ambalajele băuturilor energizante a unor mesaje care să încurajeze consumul acestor produse.

Firmele producătoare de băuturi energizante care conțin cofeină nu ar trebui să afișeze pe ambalaj mesaje prin care susțin că produsul lor contribuie la creșterea atenției sau concentrării.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Acesta este mesajul pe care membrii Comisiei pentru sănătate publică din Parlamentul European vor să-l transmită Comisiei Europene.

Ei spun că această practică ar încuraja și un consum ridicat de zahăr în rândul adolescenților, care sunt cel mai mare grup de consumatori de băuturi energizante.

Europarlamentarul Christel Schaldemose a atras atenția că o cutie de 250 de mililitri poate conține până la 27 de grame de zahăr și 80 de miligrame de cofeină.

Și asta în timp ce Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca cel mult 10 la sută din aportul zilnic de energie pentru adulți și copii să provină din zaharuri libere.

O reducere suplimentară la sub 5 la sută (aproximativ 25 de grame pe zi) ar oferi beneficii suplimentare pentru sănătate.

Dar, dincolo de statistici, eurodeputata Christel Schaldemose spune că aceste mesaje înșelătoare aduc si un profit nemeritat producătorilor: 4,22: ”Nu vrem să vedem mențiuni suplimentare pe băuturile energizante, dar nu vom interzice adulților să consume aceste produse. Vrem doar să evităm să le oferim companiilor încă un instrument de îmbogățire pe baza unei mențiuni de sănătate pe care o considerăm inadecvată pentru tineri.”

Studii recente arată că, în Europa, 68% dintre adolescenți și 18% dintre copii consumă în mod regulat băuturi energizante, în timp ce 1 din 3 tineri cu vârsta peste unsprezece ani sunt supraponderali sau obezi.

Mai mult decât atât, există rapoarte medicale care demonstrează legătura dintre băuturile energizante și durerile de cap, problemele de somn si cele de comportament pe care le acuză copiii și adolescenții care le consumă în mod regulat.

Prin rezoluția adoptată, membrii Comisiei de sănătate cer Parlamentului, în ansamblul său, ca în sesiunea plenară din iulie de la Strasbourg să se opună prin vot unui proiect al Comisiei Europene ce permite inscripționări menționate mai sus pe cutiile de băuturi energizante.