Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Rezoluție a Parlamentului European privind patrimoniul cultural

Legislativul comunitar cere statelor membre şi Comisiei să încurajeze adoptarea de măsuri concrete care să sprijine conservarea şi restaurarea bunurilor de patrimoniu.

Rezoluție a Parlamentului European privind patrimoniul cultural

Articol de Laurenţiu Văduva, 12 Septembrie 2015, 12:18

În Uniunea Europeană, comunităţile locale trebuie să beneficieze de avantajele patrimoniului lor cultural – se arată într-o rezoluţie adoptată de Parlamentul European.

De aceea, legislativul comunitar cere statelor membre şi Comisiei să încurajeze adoptarea de măsuri concrete care să sprijine conservarea şi restaurarea bunurilor de patrimoniu, dar şi finanţarea de proiecte culturale.

Ca principale moștenitoare ale patrimoniului lor cultural, comunitățile locale sunt principalii responsabili, dar, în același timp, trebuie să fie și principalii beneficiari ai avantajelor pe care acesta le aduce – susţine rezoluția Parlamentului European.

Managementul integrat, finanțările din surse multiple, controlul calității lucrărilor efectuate cu finanțare europeană și aplicarea principiului guvernanței participative în acest domeniu ar trebui să contribuie la dezvoltarea potențialului cultural și economic al patrimoniului.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

"Importanța acestui text rezultă chiar din titlu: o abordare "integrată": integrată în tot ceea ce s-a întâmplat în trecut și ce se întâmplă astăzi. Chiar și criza actuală a imigrației își găsește explicația în distrugerea culturilor şi civilizațiilor, iar rezolvarea nu poate fi în final decât una culturală" - a declarat eurodeputatul Mircea Diaconu, raportor al Parlamentului European pe probleme de patrimoniu cultural.

Operatorii culturali ar trebui să aibă acces la toate informațiile şi finanțările disponibile pentru proiectele lor.

De aceea, Parlamentul European cere crearea unui portal unic de informare privind toate programele, oportunitățile de finanțare și cele mai bune practici în domeniu.

Statele membre sunt încurajate să folosească avantajele fiscale precum reducerile de taxe pentru conservarea sau restaurarea bunurilor culturale de patrimoniu.

Documentul recomandă şi o mai bună utilizare a tehnicilor de digitalizare, atât în conservarea patrimoniului, cât și ca resurse pentru educaţie şi cercetare.

Rezoluția Parlamentului European atrage atenția asupra altor amenințări la adresa patrimoniului cultural, pus în pericol nu numai de ravagiile timpului, dar în special de diversele spolieri ale siturilor arheologice, războaie sau violări ale identității culturale și religioase.

De aceea , Comisiei Europene i s-a cerut să susțină și să organizeze o mai bună coordonare a eforturilor statelor membre care luptă împotriva furturilor, exporturilor şi traficului de obiecte culturale.

Parlamentul European propune ca 2016 să fie Anul European al Patrimoniului Cultural, cu un buget adecvat.