Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 05 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

9 Octombrie 2020
Vizualizari: 392
Comentează add

Rezoluția privind statul de drept în Bulgaria, adoptată de PE

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

 Parlamentul European în plen. Foto: http://audiovisual.europarl.europa.eu

Parlamentul European a adoptat Rezoluția privind statul de drept în Bulgaria. Grupurile socialiștilor și verzilor și-au exprimat sprijinul pentru rezoluție, în timp ce Partidul Popular European, PPE, s-a pronunțat împotrivă.

Textul remarcă o deteriorare semnificativă în Bulgaria a respectării statului de drept, democrației și drepturilor fundamentale, inclusiv independența sistemului judiciar, separarea puterilor, lupta împotriva corupției și libertatea mass-media. Petio Petcov relatează din Sofia.

Reporter: Deputații europeni au respins 34 din cele 49 de amendamente prin care s-a urmărit transferul parțial de responsabilitate de la primul-ministru Boiko Borisov spre președintele Rumen Radev. Au eșuat încercările de a fi modificat caracterul critic al rezoluției la adresa guvernării. În document se exprimă solidaritatea cu cetățenii bulgari  care se opun corupției și cer reformarea justiției. Au fost adoptate și trei amendamente propuse de Ramona Strugariu, din noul grup al liberalilor, despre lipsa de transparență a proprietății media în Bulgaria, atacurile împotriva unor ziariști și prezumtiva implicare a trei bănci bulgare în activitatea unor rețele internaționale de spălare de bani.
 
De menționat că, în pofida poziției negative a Partidului Popular European, şapte deputați din cel mai mare grup parlamentar au sprijinit rezoluția, iar 23 s-au abținut de la vot.
 
Liderii protestelor antiguvernamentale, care continuă de 90 de zile la Sofia, au declarat că Bruxelles-ul a sprijinit cererile la care autorităţile bulgare răspund cu brutalitate.
 
(PH)

Etichete Parlamentul Europeanrezolutie privind statul de dreprBulgaria(PH)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live