Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale 7 iunie

Căpuşele au invadat Brăila; La Spitalul de Urgenţă Craiova bolnavii nu mai pot face radiografii; Reţetă ciobănească de balmoş.

Revista presei locale 7 iunie

Articol de Ina Chelan, 07 Iunie 2011, 04:13

Din cotidianul bihorean Crişana aflăm că în acest moment, din cele opt corpuri de clădire incluse în etapa I de restaurare a Cetăţii Medievale Oradea, patru se află în diferite stadii de lucru. Prima clădire unde lucrările au fost finalizate este corpul G, aici în aceste zile se va muta Administraţia Cetăţii, dar şi angajaţii firmelor care lucrează în Cetate.

Proprietarii care şi-au modificat apartamentele, puşi să zidească pereţii la loc. Se întâmplă la Constanţa, citim în Cuget Liber. Amenzile se situează între 1.000 şi 100.000 de lei. Sunt situaţii în care însă apartamentele recompartimentate au fost vândute, iar cei care le-au cumpărat tocmai din cauza modificărilor respective trebuie acum să-şi zidească pereţii la loc.

Gazeta de Sud prezintă o situaţie fără precedent la Spitalul de Urgenţă Craiova, unde bolnavii, cu excepţia urgenţelor, nu mai pot face radiografii după ce unul dintre puţinele aparate care mai funcţionau a luat foc. La spital nu pot fi făcute investigaţii de imagistică medicală, pentru că nici computerul tomograf, nici aparatul de Rezonanţă Magnetică Nucleară (RMN) nu funcţionează. Potrivit medicilor, aparatul RMN, în valoare de peste un milion de euro, a stat mai mult decât a funcţionat de când se află în dotarea spitalului.

Informaţia de Severin îi prezintă pe cei rupţi de lume. Aşa tră­iesc localnicii din De­do­viţa Veche, sat apar­ţinător comunei Şimian, deşi se află la o distanţă de doar 12 kilometri de municipiul Drobe­ta-Turnu-Severin. Asfaltul se opreşte la Valea Copcii, astfel că locuitorii din Dedoviţa Veche sunt nevoiţi să parcurgă în fiecare zi un drum de pământ de peste un kilometru pentru a ajunge acasă. Oamenii şi-au spus păsul ori de câte ori au avut ocazia, dar nimeni nu i-a auzit. Răbdarea lor a ajuns însă la capăt acum când un localnic ar fi putut fi salvat de la moarte dacă ambulanţa ar fi ajuns până la casa sa. Autovehiculul s-a îm­potmolit în drumul dărăpănat, aşa că bolnavul a trebuit să fie transportat cu o căruţă, astfel că acele minute preţioase, când se putea face ceva pentru salvarea sa, s-au pierdut cu transbordarea. Dar, în Dedoviţa Veche nu doar drumul este o problemă. Satul nu este racordat la reţeaua de apă, aşa că toţi localnicii au o singură sursă de aprovizionare: o fântână publică aflată la marginea satului, izvorul fântânii este chiar lângă cimitir.

În judeţul Suceava, trei proiecte au fost admise pentru finanţare prin Planul Operaţional Regional (POR) care vizează restaurarea unor lăcaşuri de cult istorice. Finanţarea pentru Mănăstirea Dragomirna este cea mai consistentă - 5 milioane de euro, asigurată din fonduri europene atrase prin POR. Mănăstirile Dragomirna, Suceviţa şi Moldoviţa, incluse în patrimoniul naţional (iar două dintre ele, incluse şi în patrimoniul mondial - clasificate ca monumente UNESCO) vor fi restaurate şi modernizate până în 2012, anunţă Evenimentul regional al Moldovei.

Valea Hârtibaciului are foarte multe locuri în care, oprindu-te pentru popas, îţi vine să nu mai pleci. Un asemenea loc au descoperit şi fraţii Dimitriu din Sibiu.
Plecaţi mai demult din ţară, aceştia şi-au găsit un rost în Germania, unde au înfiinţat o fermă de bizoni. Dorul de casă, pe care numai cei plecaţi îl înţeleg, i-a făcut să-şi încerce norocul şi în ţară. Aşa au aflat un loc minunat, aproape de drumul judeţean dinspre Marpod spre Chirpăr. Aici au concesionat un teren, iar în noiembrie 2010 au adus de la ferma din Germania 10 bizoni, care s-au adaptat foarte bine, citim in Tribuna Sibiu. La întrebarea firească:
-De ce nu faceţi aici un loc de popas turistic, cel puţin un loc de picnic? Ar fi destul de căutat şi eventual o sursă suplimentară de câştig.
Proprietarii au raspuns ca ar fi foarte deranjaţi de „bizonii” cu maşini care, invadând locul, ar polua cu peturi, hârtii, manele şi alte resturi de civilizaţie această frumuseţe pură. Şi ar fi păcat.

Căpuşele au invadat Brăila semnalează Obiectiv. Autorităţile nu au prevăzut anul acesta, în bugetul alocat pentru dezinsecţii şi deparazitări, sume destinate procurării de soluţii anticăpuşe. Abia în urma reclamaţiilor primite de la populaţie, s-a decis luarea de măsuri pentru rezolvarea acestei probleme.

În această perioadă, Platoul Luncanilor, situat în apropierea cetăţii dacice de la Piatra Roşie, găzduieşte, de câţiva ani, o sărbătoare de tradiţie a comunei Boşorod. Reporterii de la Servus Hunedoara au făcut ce au făcut şi au rugat-o pe „Nană Mărie”, care nu îşi arată cei 75 de ani pe care îi are, să le dea o reţetă de balmoş. O reţetă ciobănească, trimisă din generaţie în generaţie. „Se pune întâi smântâna la fiert. Dar îi musai să fie smântână de la stână. Cei de la munte, unde nu-s „maşini” de smântână, ştiu cel mai bine cum se smântâneşte laptele… Cu lingura de lemn se ia „grosul” de pe lapte, cel muls de la oaie şi lăsat de pe azi pe mâine, şi aşa iasă a mai bună smântână. Apoi se fierbe şi „fărina” (mălaiul, nr.) şi se amestecă mult şi bine, până te dor mâinile, şi după aia mai trăbă doar să ai poftă să mânci balmoşul.

La 23 de ani, Cosmina Nistor din Braşov realizează uluitoare portrete şi nuduri în creion, fără să fi urmat vreun curs de specialitate. Tânăra şi-a descoperit talentul întâmplător, pe când desena anime-uri, desene japoneze faimoase, iar acum visează la o carieră înfloritoare în grafică, deşi este absolventă de Ştiinţe Economice, citim în Transilvania Expres.

Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august
Revista presei centrale, 24 august
Revista Presei 24 August 2012, 07:35

Revista presei centrale, 24 august

Articole din Curierul Naţional, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 24 august
Revista presei centrale, 22 august
Revista Presei 22 August 2012, 07:44

Revista presei centrale, 22 august

Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 22 august
Revista presei centrale, 21 august
Revista Presei 21 August 2012, 07:19

Revista presei centrale, 21 august

Articole din Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.

Revista presei centrale, 21 august