Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale 5 mai

O fetiţă şi un băieţel au ajuns să fie culcaţi de părinţii lor în coteţ cu porcii; Puntea spre civilizaţie; Elevul care vrea să îşi construiască propria maşină electrică.

Revista presei locale 5 mai

Articol de Ina Chelan, 05 Mai 2011, 04:38

Informaţia de Severin publică povestea celor aproxi­mativ 500 de suflete ca­re convieţuiesc în sa­tul Menţi din Mehedinţi. Aşezarea aparţine de oraşul Strehaia, însă local­ni­cii sunt despărţiţi de lumea civi­lizată de o punte şubredă, cons­truită de oameni cu ma­teriale aduse de fiecare din gos­podăria proprie. Puntea care trece peste râul Motru este foarte veche, cablurile metalice care o susţin sunt ruginite, multe scânduri fie lipsesc, fie sunt putrezite şi aceasta se ba­lan­sează ameţitor, încât ai sen­zaţia că se răstoarnă. Bătrânii satului spun că, în caz de urgenţă, ambulanţa sau maşina de pompieri nu poate ajunge la ei.

Bolnavi şi înfometaţi. Aşa au ajuns să stea în Spitalul Judeţean Brăila unii dintre pacienţi, uneori şi zile în şir, fără a primi hrană. Nu este vorba despre vreo dietă minune, menită să le asigure însănătoşirea grabnică, ci despre o regulă internă, care îi afectează pe bolnavii internaţi după-amiaza. Concret, pacienţii care ajung în spital după ora 14.00, primesc mâncare abia din a treia zi după internare, deoarece nu sunt trecuţi pe fişele de masă pentru ziua următoare. Iar cei care au ghinionul să ajungă în spital vinerea după-amiaza, sunt îndreptăţiţi, potrivit aceluiaşi regulament, să primească mâncare abia de marţea, semnalează Obiectiv Vocea Brăilei.

Sătenii din mediul rural constănţean vor beneficia de consultaţii şi tratamente stomatologice gratuite oferite de studenţii la Medicină Dentară. Tinerii vor cutreiera judeţul Constanţa, judeţul Călăraşi, dar şi localităţile bulgare din apropierea frontierei, într-o caravană dotată cu aparatură medicală de ultimă generaţie, aflăm din Cuget Liber.

Transilvania Expres le prezintă cititorilor gestul unei pensionare din Braşov. Credincioasă de fel, Maria Bejan tocmai se întorcea de la biserică şi aştepta autobuzul care s-o ducă spre casă, când a zărit o geantă uitată pe o bancă. Când şi-a dat seama, dintr-o privire, că sunt adevărate valori acolo, femeia a sunat de urgenţă la dispeceratul 112. Sesizarea a fost înregistrată la Poliţie şi s-a făcut şi inventarul bunurilor din geantă: 960 de lei, 300 de euro, carduri bancare, documente personale şi actele unei societăţi comerciale. Astfel, nu le-a fost greu poliţiştilor să identifice păgubita, pe care au chemat-o la secţie să-şi recupereze valorile.

Reporterii de la Monitorul de Vrancea au fost martorii unui caz cutremurător: O fetiţă şi un băieţel din satul Călimăneşti, în vârstă de un an, respectiv patru ani, au ajuns să fie culcaţi de părinţii lor în coteţ cu porcii. Vineţi de frig, desculţi, murdari şi rupţi de foame, sărmanii pui de om priveau, ieri, din uşa coteţului, la lumea adunată buluc la gardul lor. Mariei, mama copiilor, faptul că aceştia au ajuns să doarmă cu porcii nu i se părea defel vreo minunăţie. Nici ea nici bărbatu-su nu păreau să bage de seamă clănţănitul din dinţi al micuţilor şi frigul ce le pătrundea dureros până la os. „Soţul i-a băgat pe copii în coteţ cu porcii ca să le fie cald. Ce să facem dacă ni s-a dărâmat casa... Şi noi dormim în ăstălalt coteţ. După multe şi aprinse parlamentări dintre părinţi şi specialiştii echipei Serviciului de Intervenţie în Regim de Urgenţă veniţi la faţa locului însoţiţi de poliţişti, mama celor doi mici nefericiţi a acceptat să meargă cu aceştia la Centrul Maternal.

În cotidianul gorjean Pandurul citim despre elevul care vrea să îşi construiască propria maşină electrică. A reuşit să-şi uimească profesorii prin inventivitate la un concurs de machete organizat la Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” din Târgu Jiu. Cu materiale reciclabile din locuinţă, Cătălin Jianu a realizat o ingenioasă instalaţie electrică, cu care a câştigat premiul I la o competiţie de dispozitive electrice. Elevul nu se lasă şi doreşte să îşi folosească cunoştinţele pentru a construi o maşină electrică.


Sultan, un cal rasa Percheron, este “eroul” secţiunii de animale de la târgul de la Cluj, atât pentru frumuseţea lui impunătoare, cât şi pentru valoarea sa de piaţă, scrie Ziua. Calul care valorează 30.000 de euro a fost adus la târgul Agraria de la ferma din satul clujean Sumurduc. Este negru, cântăreşte 1.200 kg şi are o coamă impresionantă pe care o scutură falnic în faţa vizitatorilor. Nici utilajele aflate la vânzare la târgul de la Expo Transilvania nu sunt mai prejos, unul dintre acestea având preţul de 114.000 de euro, fără taxa pe valoarea adăugată.

Despre Bisericile de lemn din Maramureş s-a tot vorbit şi se vorbeşte. Despre cele din Sibiu, mai puţin. Dar ele există, chiar dacă vremea nu le-a adus faima de care lăcaşele maramureşene se bucură. Una dintre aceste biserici străjuieşte Apoldu de Jos şi nu de ieri, de azi, ci de vreo două sute de ani. Povestea ei o aflaţi din Tribuna Sibiu astăzi, în cadrul Campaniei "Salvează-ţi trecutul! Salvează monumentul!". În miez de noapte şi–au adus locuitorii din Apoldu de Jos biserica în sat. Au demontat construcţia din lemn, au încărcat–o în căruţe, iar dimineaţa satul avea o biserică nouă. Povestea e veche de peste 200 de ani, iar acum Biserica de lemn "Sfântul Ioan Evanghelistul" e cea mai de preţ moştenire spirituală a comunei şi tocmai de acea şi preot, şi primar şi săteni se străduiesc ca biserica şi a ei pictură să fie conservate şi restaurate.

Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august
Revista presei centrale, 24 august
Revista Presei 24 August 2012, 07:35

Revista presei centrale, 24 august

Articole din Curierul Naţional, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 24 august
Revista presei centrale, 22 august
Revista Presei 22 August 2012, 07:44

Revista presei centrale, 22 august

Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 22 august
Revista presei centrale, 21 august
Revista Presei 21 August 2012, 07:19

Revista presei centrale, 21 august

Articole din Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Adevărul, România Liberă şi Evenimentul Zilei.

Revista presei centrale, 21 august