Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 5 iulie

Articole publicate în Cuget Liber, Tribuna Sibiu, Servus Hunedoara, Ziarul de Bacău, Informaţia Zilei Satu Mare, Telegraful de Prahova.

Revista presei locale, 5 iulie

Articol de Ina Chelan, 05 Iulie 2010, 07:19

Bacauanii pot veni în sprijinul semenilor afectaţi de inundaţii, devenind voluntari ai Asociaţiei “Habitat for Humanity” România. Aceasta a demarat campania naţională de strângere de fonduri pentru intervenţia de reconstrucţie a locuinţelor distruse de inundaţii, informează Ziarul. Concret, prin program, asociaţia şi-a propus intervenirea prin reconstrucţii, reabilitări şi renovari de locuinţe pentru 400 de familii sărace din localităţile afectate de inundaţiile din ultimele zile, precum şi prin consiliere şi asistenţă tehnică, suport în coordonarea reconstrucţiei, gestionarea şi distribuirea de materiale şi unelte de construcţii pentru alte 3.000 de familii, suma ridicându-se, pentru toate acestea, la cca. 2,5 milioane euro.

120 de societăţi nou-înfiinţate, dintre care 20 din judeţul Cluj, se bat pentru 1,3 milioane de euro. Banii nerambursabili pe care guvernul i-a alocat sunt şi cei din urmă pentru acest an, scrie Ziua de Cluj. Firmele nou-apărute care vor finanţare de la guvern trebuie să îşi pregătească de astăzi planurile de afaceri. Programul START pentru sprijinirea tinerilor întreprinzători intră pe ultima sută de metri. 20 de societăţi clujene pot primi un ajutor nerambursabil de până la 100.000 de lei.

Elevii prahoveni se orientează, mai mult ca în anii precedenţi, spre clasele în regim de frecvenţă redusă ori seral puse la dispoziţie de instituţiile de învăţământ din Prahova, aflăm din Telegraful. Pentru a se putea înscrie la una dintre instituţiile de învăţământ care pune la dispoziţie locuri pentru sistemul seral sau cu frecvenţă redusă, elevii trebuie să îşi întocmească dosare care vor fi depuse în intervalul 22 - 24 iulie, la sediul Inspectortatului Şcolar Judetean.

S-a deschis tabara de creaţie de la Hodod, anunţă Informaţia Zilei Satu Mare. Peste 20 de artişti plastici lucrează timp de două săptămâni la conacul Degenfeld. În fiecare zi artiştii ies la lucru în curtea generoasă a centrului sau pe dealurile din împrejurimi, cu peisaje de o splendoare într-adevăr picturală.

Tribuna Sibiu publică o cronică (şi) gastronomică a Festivalului "Bujorul de Munte". Cine a avut poftă de cocoloş cu brânză, de tocană de oaie la ceaun, de pâine coaptă pe vatră sau de plăcinte, şi-a putut bucura papilele gustative în weekend, la Gura Râului. Se ştie doar că esenţa festivalului este dată tocmai de promovarea bucătăriei tradiţionale, aşa că nici în acest an produsele savurate odinioară în casa bunicilor nu au lipsit. Oricum, cine a vrut să mânânce a trebuit să pregătească bani. Mai mulţi decât anul trecut. Astfel, cocoloşul de brânză s-a vândut cu 8 lei, sarmăluţele - cu 10 lei, pâinea de casă - 12 lei, iar porţia de cârnaţi de casă- cu 5 lei.

Festivalul „Dracula Nights” începe astăzi, la castel!- titrează Servus Hunedoara. Prima seară a manifestării va începe în Sufrageria Bethlen a edificiului istoric, unde va avea loc o prezentare a proiectului „Dracula Nights” şi va fi lansată revista „Turism Hunedoara - natură, cultură & aventură”. Nopţile draculiene” vor debuta astăzi, de la ora 22, în curtea interioară a Castelului Corvinilor, cu un sfert de oră de arii celebre din opere, selecţii din spectacolele de Andre Rieu, reunite sub genericul „Opera Nights”, urmate apoi de primul film din cadrul festivalului, pelicula science- fiction (SF) „Surrogates”.

Peste 20.000 de turişti au petrecut week-end-ul în Mamaia, spun hotelierii constănţeni. După cum era de aşteptat, a fost cea mai aglomerată staţiune de pe litoral, cu un număr dublu de turişti faţă de Costineşti şi de patru ori mai mare faţă de Neptun. Din păcate însă pentru agenţii economici estivali, cei 20.000 de vizitatori s-au limitat doar la cazare şi la puţină mâncare. Recesiunea se simte cel mai bine în segmentul de alimentaţie publică, unde cârciumarii stau mai toată ziua cu mesele goale. Ei au reacţionat imediat după anunţarea măsurilor de austeritate, majorând instantaneu preţurile, pentru a se alinia la noua cotă a TVA. Majorarea TVA i-a gonit pe turişti şi din hoteluri, deşi patronii au anunţat că nu modifică tarifele, preferând să suporte diferenţa de TVA din profit. Pe scurt, după cum sintetizează Cuget Liber, turiştii vin dimineaţa la mare, cu mâncare la pachet şi se întorc seara acasă.

Colegii de la Pandurul îl prezintă pe Neluţu Trandafir. Chiar dacă de mai bine de 24 de ani este ţintuit într-un scaun cu rotile, Neluţu cântă şi azi îndemnat de aceeaşi pasiune pentru folclor pe care o avea şi cu mulţi ani în urmă. Un accident stupid l-a marcat pentru totdeauna, dar cele două fetiţe pe care le-a adus pe lume îi duc mai departe numele şi faima de care s-a bucurat odată. Colaborator al Ansamblului Artistic „Maria Lătăreţu”, Neluţu a compus peste 50 de piese iar multe dintre ele sunt astăzi şlagăre pe posturile naţionale. A participat la mai mult de 17 festivaluri întorcându-se tot cu atâtea premii.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia