Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 30 aprilie

Articole publicate în Gazeta de Sud, Tribuna, Evenimentul regional al Moldovei, Pandurul, Servus, Observatorul arădean

Revista presei locale, 30 aprilie

Articol de Ina Chelan, 30 Aprilie 2010, 08:34

Se lungeşte „Zidul brădenilor”...- titrează Servus Hunedoara. Al treilea panou a fost instalat, ieri, în faţa Muzeului Aurului din Brad de către reprezentanţii municipalităţii. Acţiunea face parte dintr-un demers iniţiat în urmă cu circa trei săptămâni de către Primăria Brad şi Fundaţia „Auraria” din localitate, în semn de protest faţă de vânzarea ilegală a clădirii muzeului la un preţ modic, de către un lichidator. Primarul localităţii a decis montarea, în faţa acestui imobil, a unor panouri pe care brădenii pot scrie mesajele lor referitoare la această tranzacţie. Intenţia municipalităţii este ca, în final, intrarea în Muzeul Aurului să fie blocată de către zidul format din aceste panouri.

Direcţia de Sănătate Publică Arad a primit vizita oficială a medicilor maghiari care au venit în Arad cu scopul de a dona 25.000 de doze de vaccin împotriva tuberculozei care se administrează copiilor nou născuţi. Observatorul precizează că 9000 de doze au fost destinate bebeluşilor din Bihor, alte 9000 au ajuns în cursul zilei de ieri în judeţul Timiş, iar restul a ramas la Arad. Cu acest vaccin, al cărui termen de valabilitate expiră la sfârşitul lunii mai, vor fi imunizaţi copiii care s-au născut în februarie şi martie, care au rămas restanţieri la acest vaccin după ce dozele au fost retrase din uz de autorităţile sanitare. În categoria beneficiarilor intră atât bebeluşii născuţi în maternitatea de stat, cât şi cei născuţi în maternităţile private.

În luna iunie, vor fi inaugurate doua obiective de interes ale Consiliului Judeţean Prahova, realizate în colaborare cu două muzee ce se afla în subordinea autorităţii judeţene. Ziarul Prahova informează că la 1 iunie, cinci dintre cele 15 hectare ale grădinii botanice din Parcul Bucov vor fi puse la dispoziţia publicului, iar în 6 iunie va fi inaugurată expoziţia permanentă din viitorul Muzeu "Constantin Stere", aflat în incinta Administraţiei Parcului Memorial care poartă numele marelui om politic şi scriitor român. Rudele scriitorului, care locuiesc la Paris, şi-au declarat sprijinul pentru amenajarea muzeului memorial, prin donarea unor piese de mobilier care au aparţinut lui Constantin Stere, dar care, momentan, se află în patrimoniul Franţei.

Peste 1000 de tineri simpatizanţi ai muzicii electronice din România şi din Europa sunt aşteptaţi la Schela. Cotidianul Pandurul scrie că aici, începând de ieri, timp de patru zile se desfăşoară un festival internaţional de artă, muzică electronică şi lumini. Festivalul de la Schela este deocamdată interesant prin misterul în care este învăluit. Astfel, în Poiana Soarelui nu se poate pătrunde decât pe jos şi fără nici un fel de aparate de filmat şi fotografiat. Organizatorii festivalului se feresc să stea de vorbă cu presa şi fac regulile în zona pe care au închiriat-o de la o obşte din localitate.


Mai mulţi medici de familie din judeţul Botoşani au propus Direcţiei de Sănătate Publică un program de funcţionare a cabinetelor medicale individuale începând cu ora 21 aflam din Evenimentul regional al Moldovei. Potrivit directorului adjunct al DSP Botoşani, dr. Gheorghe Apetroaie, medicii care au făcut exces de zel sunt din mediul rural. El susţine că DSP nu poate aviza un program de funcţionare care nu este în concordanţă cu nevoile pacienţilor.

1 mai aduce veşti proaste pentru toţi doljenii asiguraţi. În războiul dintre medicii de familie şi CAS, cei care au de suferit sunt pacienţii, oamenii care lună de lună îşi plătesc asigurările de sănătate, dar nu pot beneficia de nimic atunci când se află în suferinţă, scrie Gazeta de Sud. Începând cu 1 mai, majoritatea medicilor de familie doljeni nu vor elibera reţete gratuite sau compensate, trimiteri la medicul specialist sau concedii medicale. Medicii de familie din Dolj susţin că sunt „constrânşi“ să ia hotărârea de a nu semna contractele cu CAS pe 2010 după ce conducerea Casei ar fi refuzat să negocieze clauzele suplimentare la contractele lor.


Tribuna Sibiu scrie că tot Consiliul Judeţean a făcut, ieri, front comun în ceea ce priveşte necesitatea reabilitării podului feroviar de la Cârţa, distrus de ploi în urmă cu aproape un an. De atunci, traseul feroviar care trece prin Cârţa a fost redirecţionat spre alte linii, iar sibienii care merg cu trenul spre Bucureşti trebuie să facă acum un ocol de câteva ore în plus. Dacă în mod normal pe această linie feroviară traseul dura până la 5 ore, acum timpul a crescut, pe linii ocolitoare, până la 10 ore. Consiliul Judeţean nu poate interveni direct în rezolvarea acestei probleme, deoarece podul se află în"ograda" Companiei Naţionale CFR. Aleşii consideră, însă, că instituţiile judeţului trebuie să intervină într–un efort comun pe lângă Ministerul Transporturilor, pentru ca podul feroviar de la Cârţa să fie redat cât mai curând traficului.

Din Ziua clujenii află ce pot face în aceste zile. Cei cu chef de distracţie, cultură sau o combinaţie a celor două au ocazia să participe în acest weekend la evenimente diverse – de la un tur al oraşului, avându-l drept ghid pe Gabor Lali, actorul rrom din “Barthalo!”, la o expoziţie foto în Piaţa Muzeului, “transformată” în galerie de artă pentru două zile. Casa de Cultură a Studenţilor va găzdui azi, în intervalul orar 12.00- 20.00, un târg de produse artizanale cu diverse influenţe etnice. Mâine şi poimâine, între orele 12.00 şi 21.00, Piaţa Muzeului va ţine loc de galerie de artă. Piaţa va fi împânzită de fotografii realizate de locuitori ai Clujului.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia