Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale, 2 iulie

Articole publicate în Ziua de Cluj, Servus Hunedoara, Evenimentul regional al Moldovei, Pandurul, Cuget Liber, Gazeta de Sud, Mesagerul de Bistriţa-Năsăud.

Revista presei locale, 2 iulie

Articol de Ina Chelan, 02 Iulie 2010, 08:11

Mare supărare pentru ţăranii din comuna Dumbrava, judetul Prahova! După ploaia de la începutul săptămânii, oamenii au constatat cu surprindere că au muncit degeaba toată primăvara să cultive fire de roşii şi castraveţi. Frunzele plantelor s-au înnegrit şi au început să se usuce. Din cauza ploilor acide, se plâng ei. Telegraful publică şi soluţia: Persoanele se pot adresa Centrului de Protecţie a Plantelor de la Albeşti, unde pot primi consultanţă gratuită cu privire la modalităţile de tratare a plantelor şi de unde pot achiziţiona inclusiv tratamentele necesare.

Toţi copiii care au fost născuţi în perioada februarie-iunie, anul acesta şi nu au beneficiat de vaccin în maternitate trebuie să fie aduşi de părinţi la medicii de familie pentru a-şi primi vaccinul. În Gorj vor fi amenajate chiar şi centre de vaccinare în acest scop, informează Pandurul.

Jandarmii montani s-au instruit şi au învăţat engleza la Grădiştea de Munte într-o tabără de pregătire, citim în Servus Hunedoara. Pentru informarea turiştilor, Inspectoratul Judetean de Jandarmi Hunedoara a avut iniţiativa constituirii unor panouri, amplasate pe traseele montane din judeţ, care să cuprindă informaţii cu privire la modul în care pot fi apelaţi jandarmi, măsuri de prevenire a unor accidente în zona montană, reguli ce trebuie respectate pe traseele montane, prevenirea săvârşirii unor fapte ilegale, precum şi misiunile jandarmilor montani. Informaţiile afişate pe aceste panouri sunt în limbile română, engleză şi franceză, având în vedere faptul că, printre turiştii care vizitează traseele montane din judeţul Hunedoara o mare parte dintre ei sunt străini.

Cele şase magazine duty-free, sau shop-uri cum le spun unii, din Vama Porţile de Fier I de la Gura Văii şi-au închis porţile, şi nu pentru un inventar sau mărire de preţuri, ci din cauza unei hotărâri a guvernului care impune administratorilor magazinelor o serie de sarcini dure şi stricte. Noile hotărâri de guvern privind combaterea evaziunii fiscale afectează activitatea magazinelor din vama Porţile de Fier I. Una din cele mai importante măsuri, care i-a şi determinat pe reprezentanţii magazinelor să închidă temporar afacerea, este legată de instalarea unui soft special prin care toate casele de marcat vor fi conectate la un server al biroului vamal. De asemenea, taxa de funcţionare anuală va creşte de zece ori, de la 10.000 la 100.000 de euro, precizează Gazeta de Sud.

Criza financiară a determinat o serie de agenţi economici vasluieni să-şi mute afacerile în plan virtual. Este vorba în general de agenţii imobiliari, care nu-şi mai aşteaptă clienţii să le bată la uşă. Astfel, în Vaslui, din cele 10 agenţii imobiliare, doar una mai are şi sediul fizic, citim în Evenimentul regional al Moldovei.

Şase treceri de pietoni din Sibiu vor fi marcate cu logo-ul campaniei "Sibiu – Capitala Bunelor Maniere", anunţă Tribuna. Înaintea trecerilor de pietoni, şoferii vor găsi logo-ul campaniei dar şi inscripţia "Mulţumesc!", scopul acestui demers fiind acela de a-i sensibiliza pe şoferi să acorde prioritate pietonilor.

Reporterii de la Mesagerul de Bistriţa Năsăud au constatat că la Baile Figa sunt turişti cu miile. La doar câteva zile de la darea în funcţiune, staţiunea de la Figa se dovedeşte a fi cu lipici la public, dovadă numărul însemnat de clienţi care i-au trecut pragul de vineri încoace. Fie că au fost zile ploioase, fie că a mai şi răsărit soarele, turiştii au venit cu cu miile să se bucure de facilităţile puse la dispoziţie în parcul balnear de lângă Beclean, profitând din plin de tarifele scăzute, dacă de vremea frumoasă nu prea au avut cum.

Inspectorii Protecţiei Consumatorului încep controalele pe litoral, avertizează cotidianul Cuget Liber. Inspectorii vor verifica dacă agenţii economici din turism respectă legislaţia în vigoare privind spaţiile de cazare, alimentaţia publică, comercializarea de articole de plajă, dar şi serviciile de agrement. Turiştii nemulţumiţi de calitatea produselor şi serviciilor oferite de agenţii economici de pe litoral pot face sesizări direct către inspectorii din Comandamentul Litoral.

Ziua de Cluj scrie despre pescuitul cu plasa pe ogor, noua îndeletnicire din Apahida. Revărsarea lacurilor de la acumularea piscicolă Câmpeneşti a dus la inundarea multor locuinţe, la izolarea oamenilor după ce podul ce făcea legătura cu lumea a fost distrus, la nimicirea culturilor agricole. Paradoxal, pentru unii localnici, dezastrul de la Câmpeneşti a însemnat altceva: accesul facil la peşte. Peştii din lacuri au ajuns la mulţi kilometri depărtare, pe ogoarele încă inundate.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia