Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei locale 10 februarie

Faleza de la Eforie Sud se prăbuşeşte sub ochii constructorilor; 7000 de gogoşi pentru lole; rămăşiţele Combinatului duse cu tramvaiul la fier vechi.

Revista presei locale 10 februarie

Articol de Ina Chelan, 10 Februarie 2011, 04:54

220 de lole lovesc din bice şi alungă spiritele rele sâmbătă şi duminică în Sibiu, Marpod, Cincu şi, bineînţeles, Agnita, aflăm din Tribuna. Ca de obicei, arme ale lolelor vor fi miile de gogoşi pe care le vor împărţi trecătorilor. Fuga Lolelor din acest an va marca împlinirea a o sută de ani de la prima paradă comună a breslelor din Agnita. Fuga lolelor este un obicei păgân de alungare a iernii şi a spiritelor rele. Atestarea documentară datează de la 1689, când se menţiona că obiceiul este strâns legat de ritualul înmânării lăzii de breaslă noului staroste. Lolele, personaje mascate şi gălăgioase, aveau rolul de a proteja alaiul breslaşilor. Prima paradă comună a breslelor din Agnita a avut loc în anul 1911, până atunci existând obiceiul ca fiecare breaslă să aibă o zi a ei în care înmâna lada noului staroste.

Vanzatorii de martisoare se pregatesc sa-si instaleze tarabele –si- in Ploiesti. Pana in prezent, aproximativ 300 de persoane au solicitat municipalitatii avizul pentru a putea comercializa traditionalele simboluri pentru 1 si 8 Martie. Cei care doresc isi vor putea vinde marfa in Ploiesti in perioada 22 februarie - 10 martie, citim în Ziarul Prahova.

Faleza de la Eforie Sud se prăbuşeşte sub ochii constructorilor- titrează Cuget Liber. Faleza din Eforie Sud se prăbuşeşte bucată cu bucată. În ciuda intervenţiilor demarate deja în zonă, malul continuă să o ia la vale. Lucrările de consolidare au început încă din data de 20 ianuarie, dar pământul, plin de umiditate, alunecă fără încetare. Proprietarii curţilor de la capătul străzii se tem că le vor fi afectate şi gospodăriile.

Proiectul prin care un consorţiu italian urma să construiască două microhidrocentrale pe râul Gilort a început să prindă contur, afirmă colegii de la cotidianul gorjean Pandurul. Firma româno-italiană a amenajat deja un şantier pentru construcţia primei microhidrocentrale şi a depus şi actele pentru cea de-a doua. Vestea este cu atât mai bună cu cât cele două microhidrocentrale înseamnă zeci de locuri de muncă pentru locuitorii din Novaci.

Controversatul Ordin nr. 343/2010 privind repartizarea consumului de energie termică între beneficiarii din imobilele de tip condominiu a creat multe nemulţumiri în rândul proprietarilor de apartamente din Craiova şi le-a dat multă bătaie de cap reprezentanţilor asociaţiilor. Gazeta de Sud scrie că doljenii au fost taxaţi pentru consumul de energie termică pe părţile comune după bunul plac al asociaţiilor de proprietari.
Cei mai defavorizaţi au fost craiovenii care au optat pentru sistemele de repartizare a costurilor. Aşa s-a ajuns în situaţia ca proprietarii unui apartament cu trei camere să plătească pentru căldura de pe casa scării, subsol şi conductele care-l tranzitează 56 de lei, un sfert din valoarea facturii individuale şi aceştia nici nu s-au bucurat de confort termic. În schimb, locuitorii unui apartament similar, dar cu centrală, au plătit pentru căldura pe părţile comune 18,90 lei.

Grupul şcolar „Nicolae Iorga” din Negreşti, în care învaţă aproximativ 2.000 de elevi, este somat de furnizorul de energie electrică să îşi achite facturile restante, în caz contrar rămânând fără lumină, au anunţat reprezentanţii Primăriei Negreşti citaţi de Evenimentul regional al Moldovei. Potrivit autorităţilor locale, unitatea de învăţământ are de plătit, în prezent, numai la energie electrică şi la furnizorii de combustibil peste 900.000 de lei, unele facturi fiind mai vechi de 5 ani de zile.

Reporterii de la Obiectiv Vocea Brăilei au văzut cum se cară rămăşiţele Combinatului cu tramvaiul. Cine circulă cu tramvaiul, pe ruta Combinat - Depou Radu Negru, trebuie să se strecoare printre sacii de rafie plini cu fier vechi, pe care diverşi locatari ai coloniei de la Km 10 îi duc către centrele de colectare din municipiu. Metalul provine, bineînţeles, de pe fosta Platformă Chimică de la Chiscani. După ce a primit mai multe reclamaţii pe această temă, Poliţia Locală Brăila a făcut câteva razii, identificând zece astfel de "întreprinzători", cu vârste cuprinse între 12 şi 64 de ani.

Ziua prezintă un olandez stabilit în Cluj care face muzică pentru a ajuta copiii. Dick Perdok, un fost comediant, vrea să adune fonduri pentru a-i ajuta pe copiii săraci care beneficiază de ajutorul fundaţiei Clujul are Suflet. Perdok a înregistrat două albume cu piese ale unora dintre cei mai cunoscuţi muzicieni, precum Elvis Presley, Frank Sinatra, Demis Roussos, Neil Diamond, Tom Jones, pe care intenţionează să le vândă, iar banii îi va dona fundaţiei Clujul are Suflet.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:47

Armata României, ambasadorul nostru în lume

De Ziua Armatei, vorbim despre militarii români care luptă la peste 4000 de kilometri de casă.

Armata României, ambasadorul nostru în lume
Rămân fără apă din cauza datoriilor
România, devreme 25 Octombrie 2013, 11:41

Rămân fără apă din cauza datoriilor

Se întâmplă şi la Petroșani, unde societatea care furnizează apă a dat în judecată asociația de proprietari, pentru o datorie...

Rămân fără apă din cauza datoriilor
La şcoală, prin pădure
România, devreme 23 Octombrie 2013, 10:33

La şcoală, prin pădure

Între 2 şi 12 kilometri trebuie să parcurgă pe jos, prin pădure sau poteci, elevii din clasele I-VIII din localităţile...

La şcoală, prin pădure
Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
România, devreme 22 Octombrie 2013, 10:55

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii

Medicii recunosc faptul că la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui dotările bat recordul de "vârstă" în materie de...

Cabinete stomatologice cu dotări mai în vârstă decât pacienţii
Sobe cu lemne la bloc
România, devreme 21 Octombrie 2013, 13:10

Sobe cu lemne la bloc

Localnicii din cele cateva blocuri din Însurăţei se încălzesc fiecare după cum poate, fie cu ajutorul sobelor pe lemne, fie...

Sobe cu lemne la bloc
''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
România, devreme 12 August 2013, 22:45

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''

Psihoterapia canina

''150 de cuvinte despre cei ce nu cuvântă''
Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
România, devreme 08 August 2013, 14:55

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?

Șacalul este un mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, care trăiește în nordul Africii, în...

Şi totuşi, sunt şacali în nord-vestul ţării sau nu ?
Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia
România, devreme 07 August 2013, 14:10

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia

Peste 20.000 de orădeni nu şi-au plătit impozitele, dar primăria oraşului a găsit metoda eficienta: să trimită o maşină...

Nu plăteşti datoriile către stat, vine Fiscul şi le ia