Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei economice, 4 mai

Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.

Revista presei economice, 4 mai

Articol de Dinu Dragomirescu, 04 Mai 2011, 10:38

Perspectivele relaţiilor româno-americane, monitorizarea arieratelor de către Banca Naţională, valorificarea energiilor recuperabile şi modele Dacia mai scumpe în România decât în unele ţări europene sunt teme centrale în presa economică a zilei.

Sub titlul "Decizie istorică: Statele Unite pun România sub scutul antirachetă", Ziarul Financiar scrie că participarea directă a ţării noastre la scutul american "ar putea impulsiona puternic şi relaţiile economice".

"Din păcate, schimburile comerciale au rămas mult reduse faţă de potenţial chiar şi în ultimii ani, nefiind prea departe - păstrând proporţiile - de nivelurile înregistrate în perioada comunistă, când România beneficia de clauza naţiunii celei mai favorizate.

Schimburile comerciale bilaterale de-abia au ajuns anul trecut la 1,1 miliarde de euro, reprezentând ceva mai mult de 1% din comerţul exterior al României, iar Statele Unite au alunecat pe locul 11 între investitorii străini.

Sub titlul "Tranzit cu efecte economice", Bursa publică un articol în care relevă efectele pe plan local, la Deveselu şi în zona Constanţei, ale deciziilor aprobate ieri în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

"BNR devine paznic la arierate" titrează Ziarul Financiar un articol în care citim:

"Banca Naţională trebuie să monitorizeze şi să auditeze aplicarea planurilor strategice ale Finanţelor pentru reducerea arieratelor generate de autorităţile locale şi companiile cu capital majoritar de stat, care continuă să rămână problema cea mai sensibilă a economiei şi cel mai mare obstacol în calea reformării sistemului public".

Arieratele statului faţă de companii au ajuns la sfârşitul primului trimestru la circa 1 miliard de lei.

Despre restructurarea în plan economic. care nu mai poate fi evitată nicicum, scrie în Ziarul Financiar Adrian Vasilescu, sub titlul "Un pod nu prea îndepărtat".

"După ce, timp de mulţi ani, am epuizat o bună parte din resurse într-o încercare disperată de a trăi mai presus de puterile noastre, ne-am trezit că preţul consumului fără reforme e tot mai greu de plătit."

"Căci îl plătim cu servicii mult rămase în urmă, cu o industrie şi agicultură ce nu pot să asigure oferta cerută, cu o productivitate a muncii care ţine în loc creşterea salariilor şi suflă în focul inflaţiei", relevă consilierul guvernatorului BNR.

Curierul Naţional publică un articol intitulat "Va reuşi sectorul energiei recuperabile să atragă investitorii străini în România?"

Ziarul furnizează şi răspunsul:

"Cele mai multe tranzacţii în acest sector se vor realiza în special după clarificarea prevederilor legislative din domeniu în perioada următoare."

"De asemenea, este posibil ca marii jucători europeni să decidă să investească în capacităţi de generare convenţionale, având în vedere că necesarul suplimentar de energie electrică din următorii ani nu va putea fi acoperit doar din surse regenerabile".

Ziarul Financiar publică un articol de analiză intitulat "Unde sunt cele mai ieftine Dacii", în care îşi propune să explice de ce "modelele Duster şi Sandero sunt chiar şi cu câteva sute de euro mai ieftine pe câteva pieţe europene decât în România, în timp ce românii au posibilitatea de a cumpăra cel mai ieftin Logan".

"Strategia comercială a Dacia se aliniază astfel cu politica marilor constructori auto, care modifică preţurile şi oferta modelelor din gamă în funcţie de ţara unde sunt comercializate maşinile".

"Producţia Dacia a ajuns anul trecut la un nivel record de peste 341 000 de unităţi, nivel apropiat de cel al capacităţii maxime a uzinei. (...) În condiţiile în care exporturile au ajuns să ocupe aproape întreaga capacitate de producţie a uzinei, şi profitabilitatea acesteia a scăzut în ultimii patru ani", notează ziarul.

Revista presei economice, 29 aprilie
Revista Presei 29 Aprilie 2011, 10:49

Revista presei economice, 29 aprilie

Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.

Revista presei economice, 29 aprilie
Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista Presei 07 Septembrie 2012, 07:12

Revista presei centrale, 7 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Curierul Naţional.

Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista Presei 06 Septembrie 2012, 07:26

Revista presei centrale, 6 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Bursa, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Adevărul.

Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august