Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei economice 28 februarie

Articole din Capital, Bursa, Curierul Naţional şi Ziarul Financiar.

Revista presei economice 28 februarie

Articol de Dinu Dragomirescu, 28 Februarie 2011, 12:21

Revista Capital se deschide cu un amplu articol intitulat "Cui îi este frică de noul Cod al muncii?". "Miza dezbaterilor pe marginea Codului muncii şi-a mutat centrul de greutate în zona contractelor colective", notează revista. "Odată cu lansarea în dezbatere publică a propunerilor de modificare a Codului muncii, Guvernul a reluat şi tema reducerii contribuţiilor de asigurări", mai scrie Capital.

"Nu numai reducerea taxării, ci şi formularea unei legislaţii fiscale mai simple, mai puţin interpretabile, care să excludă abuzurile ar putea contura, alături de Codul muncii, o piaţă a muncii mai flexibilă". Curierul Naţional relatează că în sensul simplificării procedurilor birocratice ale legislaţiei muncii s-a pronunţat din nou vineri şi Consiliul Naţional al întreprinderilor mici şi mijlocii. Titlul articolului: "Codul Muncii a trecut. Urmează măsuri anticriză". "Alianţa Confederaţiilor Patronale din România a înaintat două seturi de propuneri în vederea redresării mediului de afaceri şi implicit a întregii economii", scrie ziarul prezentându-le pe larg.

Sub titlul "SAR: Clientelismul politic a supravieţuit crizei", cotidianul Bursa prezintă concluziile ultimului raport al Societăţii Academice Române. "Fenomenul corupţiei rămâne o problemă în România, în ciuda eforturilor ANI şi DNA de a-l reduce şi a deciziilor curajoase luate de câţiva magistraţi tineri", citează ziarul din raport. "Clienţii politici au găsit metode noi, mai subtile, să obţină beneficii, mai ales prin încălcarea regulilor pentru achiziţiile publice ori prin prădarea sectorului energetic".

Bursa citează şi declaraţia de sâmbătă a premierului Emil Boc că "îl va demite pe preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, facă va primi din partea Parchetului sau a DNA o sesizare cu privire la începerea urmăririi penale a şefului Fiscului. (...) Declaraţiile lui Boc vin în contextul în care, în ultima vreme, preşedintele ANAF a fost acuzat, în repetate rânduri, atât de oameni politici din opoziţie, cât şi de foşti şi actuali angajaţi din Vamă că el ar fi "regina" de pe tabla de şah a corupţiei din vămi", scrie ziarul.

Curierul Naţional publică un articol intitulat "Cum plănuieşte România reînvierea agriculturii" din care rezultă că ţara noastră "are resurse naturale să hrănească o populaţie de cinci ori mai mare decât cei 22 de milioane de cetăţeni, dar în 2008 a importat alimente de 6,1 miliarde de dolari. (...) Introducerea unei taxe pe terenurile agricole necultivate va avea efecte benefice asupra agriculturii româneşti, fiindcă va stimula vânzarea de parcele, va facilita achiziţia unor suprafeţe fertile mai mari şi va duce la majorarea producţiei de culturi tradiţionale precum grâul şi porumbul. (...) Agricultura şi alimentele ar trebui să fie motorul economiei româneşti", scrie ziarul. Sub titlul "Cine va construi reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă?", Curierul Naţional relevă că "la cinci ani de la demararea procedurilor de atragere a investitorilor pentru realizarea proiectului de construcţie a celor două unităţi încă nu se ştie cine va duce la capăt construcţia".

"Ion Ariton, ministrul Economiei, spune că nu este exclus ca alte companii de stat, în afară de Nuclearelectrica, să participe la proiectul de 4 miliarde al reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, după ce patru dintre cele şase grupuri străine participante au decis să abandoneze investiţia", scrie Ziarul Financiar. "Potrivit calendarului iniţial, lucrările la cele două reactoare ar fi trebuit să înceapă în toamna anului trecut, pentru ca în 2015 proiectul să fie finalizat. Acum însă, cel mai optimist termen pentru finalizarea acestei investiţii devine anul 2017-2018". In sfârşit, Ziarul Financiar notează că leul a atins vineri un nou maxim al ultimelor opt luni faţă de euro, "pe fondul sentimentului pozitiv al investitorilor internaţionali faţă de regiune".

Revista presei economice 25 februarie
Revista Presei 25 Februarie 2011, 10:51

Revista presei economice 25 februarie

Articole din Curierul Naţional, Ziarul Financiar şi Bursa.

Revista presei economice 25 februarie
Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista Presei 07 Septembrie 2012, 07:12

Revista presei centrale, 7 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Curierul Naţional.

Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista Presei 06 Septembrie 2012, 07:26

Revista presei centrale, 6 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Bursa, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Adevărul.

Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august