Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO Duminică, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Dinu Dragomirescu

25 Iulie 2011
Vizualizari: 1137
Comentează add

Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Săptămâna Financiară şi Bursa.

Revista presei economice, 25 iulie

dinu-dragomirescu

Eşecul ofertei Petrom, intenţiile de relansare a pieţei muncii şi creşterea exigenţei faţă de calitatea unor produse puse pe piaţă sunt teme dominante în presa economică a începutului de săptămână.

 Majoritatea publicaţiilor economice apărute încearcă să identifice cauzele eşecului "surprinzător" anunţat vineri al ofertei Petrom: cea mai mare companie din România şi una dintre cele mai profitabile scosese la vânzare aproape 10% din acţiuni.  

În final, doar 48% din acţiunile puse în vînzare au fost subscrise de investitori, potrivit unor surse din piaţă", scrie Ziarul Financiar într-un articol intitulat "Ruşii, veriga slabă din oferta Petrom".

Gradul de subscriere nu a fost şi nici nu va fi anunţat oficial.   

Statul trebuie să înveţe din această experienţă: "cel mai mic comision nu garantează mereu şi cele mai bune rezultate", scrie Ziarul Financiar într-un articol intitulat "Cine sunt responsabilii pentru eşecul ofertei?". 

Sub titlul de prima pagină "Oferta Petrom, scenariu de Zmeura de Aur", Curierul Naţional publică opinia că "cu cât subscrierile au fost mai departe de numărul de acţiuni puse în vânzare, cu atât trebuie să le dea de înţeles guvernanţilor cât de departe au fost de aşteptările pieţei". 

Rezultatul ofertei "nu este un semnal pozitiv pentru piaţă si nici un motiv de bucurie", scrie Ziarul Financiar într-un alt articol publicat sub titlul "Bursa trebuie să digere eşecul ofertei Petrom".   

"Nereuşita dă peste cap calendarul privatizărilor şi întârzie intrarea pieţei de capital locale în categoria pieţelor emergente", scrie Curierul Naţional

În Săptămâna Financiară citim că efectele acestui insucces "urmează a fi resimţite în următoarele luni", fiind posibilă modificarea acordului încheiat cu FMI şi Comisia Europeană.  

Bursa consemnează într-un articol că "BERD a ridicat prognoza de creştere economică a României" în acest an la 1,9 %."

Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare avertizează în acelaşi timp că "noile măsuri de asuteritate asumate de guvern în acordul preventiv cu Fondul Monetar Internaţional vor afecta relansarea cererii interne".  

Ziarul Financiar informează într-un articol că "FMI va trimite o echipă in România să ia măsuri de relansare a pieţei muncii".

Ţara noastră are în prezent "una dintre cele mai mici rate de ocupare din Europa".

Este vorba de raportul dintre numărul total de persoane apte de muncă şi angajaţii care lucrează legal.

Numărul angajaţilor cu forme legale s-a injumătăţit faţă de 1990, "când numărul de salariaţi era de 8,1 milioane de persoane.

Dar în realitate, cei care muncesc sunt mult mai mulţi, populaţia ocupată fiind de peste 9 milioane de persoane", notează ziarul.  

Curierul Naţional consacră un articol "creşterii alarmante a numărului de medicamente falsificate puse pe piaţă, acestea conţinând fie ingrediente sub standardele de calitate, fie într-un dozaj necorespunzător, fie nu conţin deloc substanţe active".

Titlul articolului "Ţările UE trebuie să scape de medicamentele falsificate până în 2013".  

Despre calitatea produselor puse pe piaţă este vorba şi în articolul "Pâinea umplută cu aer, combatută cu gramaje fixe", publicat de Curierul Naţional.

"9 din 10 vânzători de produse de panificaţie nu respectă legile".  

Ziarul Financiar titrează: "Micii producători de lapte mai au timp un an să îşi modernizeze fermele".

"Pentru a se încadra în normele Uniunii Europene, laptele trebuie să privină de la vaci sănătoase, iar mulsul să fie făcut cu mulgătoare electrice".

"Piaţa locală a lactatelor se ridică la 1 miliard de euro, fiind considerată unul dintre segmentele cu cel mai mare potenţial de creştere din industria alimentară". 


Etichete revista preseiZiarul FinanciarCurierul NaţionalSăptămâna FinanciarăBursa

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live