Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei economice, 23 mai

Articole din Bursa, Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Capital.

Revista presei economice, 23 mai

Articol de Dinu Dragomirescu, 23 Mai 2011, 10:45

Sub titlul "Fonduri europene: Ţinta pentru gradul de absorbţie la finele acestui an: 20-25%", Bursa trece în revistă "dificultăţile majore în implementare înregistrate pe toate programele operaţionale finanţate din fonduri europene.

Tema este abordată şi de Curierul Naţional într-un amplu interviu cu Radu Onofrei, preşedinte al Asociaţiei Consultanţilor din România pentru Accesarea Fondurilor Europene, publicat sub titlul "Decontul fondurilor europene: Prea multe proiecte finanţate nu sunt fezabile". "Multe iniţiative au rămas în faza de proiect pe hârtie sau cel mult la faza de contract de finanţare nerambursabilă, fie datorită procedurilor greoaie şi nepermis de lungi ale diferitelor programe de finanţare, fie datorită lipsei resurselor financiare pentru susţinerea proiectelor de investiţii. (...)

Dintre proiectele care sunt în momentul de faţă contractate, o parte semnificativă nu se vor implementa, principalul motiv constituindu-l lipsa surselor de cofinanţare a proiectelor", consideră consultantul intervievat de ziar.

"Din păcate până acum autorităţile au constatat şi conştientizat necesitatea simplificării procedurilor şi reducerea numărului de documente solicitate, au anunţat planuri de măsuri care să pună în practică intenţiile, dar în realitate lucrurile se întâmplă foarte lent şi fără efecte imediate".

Sub titlul "Guvernul, adevăratul parlament. Legislativul se ocupă de meteo", Ziarul Financiar publică un articol în care relevă că "parlamentul nu a adoptat de la începutul anului pînă la 10 mai niciun proiect de lege cu impact, majoritatea actelor normative trimise la promulgare fiind ordonanţe de urgenţă ale Guvernului şi angajări de răspundere. (...) În Parlament se adoptă legi de tipul "cinstirea eroilor de la Fântâna Albă, "comemorarea dezrobirii romilor" sau a "meteorologiei", scrie ziarul.

Recurgerea pe scară largă la practica ordonanţelor de urgenţă "eludează Parlamentul şi transformă practic Executivul într-un organ legislativ". Problema ordonanţelor de urgenţă "este şi mai acută, întrucât Guvernul pur si simplu nu le publică înainte cum îi cere legea privind transparenţa instituţională. (...) La Ministerul Justiţiei trebuie să faci cerere pentru a obţine un proiect de lege adoptat de guvern şi iniţiat de MJ, deşi acesta ar trebui automat pus pe site-ul instituţiei.

Guvernul mai are însă o listă suplimentară pe care nu o face publică. Aşa se face că apar a doua, a treia zi ca adoptate acte normative de impact despre care nimeni sau puţină lume ştie", relevă Ziarul Financiar.

Curierul Naţional se deschide cu un articol intitulat "Cine mai intră în Prima casă?" din care rezultă că "băncile vor fi acum mult mai dure în selecţia clienţilor, pentru că statul nu mai acoperă 100% garanţia".

"Prima Casă 4 s-a deblocat", titrează în deschidere pe prima pagina revista Capital. "După o lună de incertitudine, băncile dau semne că sunt gata să dea drumul creditării în cea de-a patra etapă a programului. Primele împrumuturi ar putea fi acordate în luna iunie".

Curierul Naţional publică un articol intitulat "Guvernul vrea să returneze doar o treime din taxa auto plătită înainte de 2008".

"Pentru a nu ştiu câta oară în ultimii ani, guvernanţii modifică din nou taxa de poluare, de data aceasta pentru a evita să returneze taxa de primă înmatriculare celor care au câştigat deja procesele împotriva statului şi, evident, celor care le vor urma exemplul".

O variantă luată în calcul este "transformarea taxei de poluare într-o taxă plătibilă anual şi impusă tuturor proprietarilor de autovehicule, separat de impozitul pe proprietate".

Revista presei economice, 18 mai
Revista Presei 18 Mai 2011, 10:39

Revista presei economice, 18 mai

Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.

Revista presei economice, 18 mai
Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista Presei 07 Septembrie 2012, 07:12

Revista presei centrale, 7 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Curierul Naţional.

Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista Presei 06 Septembrie 2012, 07:26

Revista presei centrale, 6 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Bursa, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Adevărul.

Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august