Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei economice, 20 mai

Articole din Ziarul Financiar, Bursa şi Curierul Naţional.

Revista presei economice, 20 mai

Articol de Dinu Dragomirescu, 20 Mai 2011, 10:48

Perspectivele redresării economiei reprezintă un subiect central în presa economică de azi.

Ziarul Financiar se deschide cu un articol de prezentare a concluziilor unui seminar pe care l-a organizat ieri pe tema "Am ieşit din recesiune. Care-i planul pentru viitor?" Când va simţi România din nou gustul creşterii?.

Participant la seminar, preşedintele Traian Băsescu a spus ieri că majorarea TVA a fost "o eroare politică, care a întârziat ieşirea din recesiune cu cel puţin şase luni", relatează şi Curierul Naţional şiBursa.

"Românii trebuie să se despartă de mitul conform căruia inflaţia conduce la creştere. Inflaţia este un mare pericol pentru creşterea economică", îl citează Ziarul Financiar dar şi Bursa pe Adrian Vasilescu, consilier la guvernatorului BNR.

Mai mulţi participanţi la seminar au subliniat necesitatea simplificării hăţişului administrativ, alături de nevoia de a avea o politică fiscală predictibilă şi stabilă.

"Ce economisesc investitorii străini în România cu forţa de muncă ieftină pierd pe partea de infrastructură şi costuri logistice", a relevat consultantul financiar Iulian Sorescu.

Ziarul Financiar consacră acestui subiect un articol în care citim: "Cel puţin 10% din preţul produselor la raft din magazinele din România reprezintă costurile cu logistica (transport şi depozitare), faţă de 4-6% din Olanda sau Franţa."

"Explicaţiile pentru aceste costuri ridicate sunt infrastructura slabă, dar şi lanţul mare de intermediari care se interpune între compania producătoare şi raftul magazinului".

Cele mai multe companii producătoare sau importatoare din România se ocupă singure de transport şi logistică, dar reţele de distribuţie ale multora dintre ele nu sunt foarte eficiente şi duc la scumpirea produselor la raft.

"Doar 8% din firmele de pe piaţa românească şi-au externalizat activitatea de transport şi logistică, faţă de 80% în Franţa".

Sub titlul "Şeful Ford Craiova, dezamăgit de muncitori", Ziarul Financiar scrie: "Uzina auto de la Craiova nu reuşeşte să atingă nivelul de calitate dorit de americanii de la Ford, potrivit publicaţiei spaniole Las Provincias, care îl citează pe Jan Gijsen, CEO şi preşedinte al Ford România".

"Nivelul ridicat de rectificări care trebuie efectuate pe linia de asamblare din România încetineşte, potrivit ziarului spaniol, planificarea producţiei la nivel european".

"Compania derulează în continuare programe de training în vederea atingerii standardelor de calitate impuse la nivel mondial de Ford Motor Company", mai relevă articolul.

Ziarul Financiar prezintă într-un articol concluziile unei dezbateri organizate ieri la Constanţa pe tema atragerii şi utilizării fondurilor europene.

Una din concluzii este exprimată chiar în în titlu: "Avem nevoie de o listă neagră cu firmele de consultanţă care scriu proiecte neeligibile, spun cei care au luat fonduri UE".

"Dacă nu aveţi cunoştinţe în scrierea de proiecte, luaţi un consultant care ştie", recomandă un participant la dezbatere, constatând în acelaşi timp că există un deficit de asemenea personal, care a migrat masiv către mediul privat. "O soluţie ar putea fi deblocarea posturilor".

"România - o ţară fără cadastru", se intitulează un articol din Bursa in care citim că potenţialii investitori nu derulează afaceri în sectorul nostru agricol din cauză că, pentru majoritatea terenurilor agricole, nu există titluri de proprietate.

Declaraţia, făcută ieri la un seminar de profil, aparţine lui Theodor Stolojan. Avem nevoie de o bursă a cerealelor pentru stabilirea preţului acestora, a mai declarat fostul consilier prezidenţial, citat de Bursa.

Încă nu avem o strategie pe termen mediu şi lung în vederea atragerii de fonduri europene şi pentru dezvoltarea domeniului agricol, în general, a declarat la seminar europarlamentarul Viorica Dăncilă, relevând că "satele româneşti şi agricultorii români sunt cei mai săraci din Europa".

Revista presei economice, 16 mai
Revista Presei 16 Mai 2011, 10:42

Revista presei economice, 16 mai

Articole din Ziarul Financiar, Bursa, Curierul Naţional, Săptămâna Financiară şi Capital.

Revista presei economice, 16 mai
Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista Presei 07 Septembrie 2012, 07:12

Revista presei centrale, 7 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Curierul Naţional.

Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista Presei 06 Septembrie 2012, 07:26

Revista presei centrale, 6 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Bursa, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Adevărul.

Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august