Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei economice, 19 iulie

Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional şi Bursa.

Revista presei economice, 19 iulie

Articol de Dinu Dragomirescu, 19 Iulie 2011, 10:56

Presa economică de azi se referă la mai multe exemple privind potenţialul ţării noastre care se pierde în aşteptarea prelungită a valorificării.

Ziarul Financiar citează un studiu GfK din care rezultă că "aşteptările românilor privind economia s-au îmbunătăţit faţă de acum un an, dar rămân pesimiste".

Starea de spirit a consumatorilor din multe ţări ale Uniunii Europene a evoluat pozitiv, în trimestrul doi, "pentru prima dată de la declanşarea crizei economice şi financiare", relevă şi Bursa.

Curierul Naţional îşi deschide ediţia cu un articol intitulat "Agricultura, la ani-lumină de Europa".

"Conducătorilor români le este frică să mizeze pe agricultură", îl citează ziarul pe Preşedintele Uniunii Naţionale a Patronatelor cu Capital Privat, Costel Olteanu.

"România are o suprafaţă agricolă agricolă de 0,6 hectare pe locuitor, cea mai mare din Uniunea Europeană", titrează Ziarul Financiar.

Dar ţara noastră are şi "cel mai fragmentat teren din Europa, având în vedere că 53% din terenul arabil este lucrat în ferme mai mici de zece hectare".

În Franţa fermele sub 10 hectare reprezintă sub 3% din total.

Nu întâmplător, randamentele sunt la noi la jumătate faţă de vestul Europei, iar foarte multe ferme sunt de semisubzistenţă.

"România va continua să fie vulnerabilă faţă de fluctuaţiile preţurilor produselor agroalimentare atâta a timp cât fermierii vor produce pentru autoconsum", declara ieri Lucian Anghel, economist-şef al BCR, la o conferinţă despre agricultură.

"La o productivitate similară cu cea din zona euro, România şi-ar putea dubla producţia agricolă şi tripla exporturile, putând asigura necesarul de consum pentru circa 4 Românii", citează Curierul Naţional dintr-un studiu al BCR intitulat "Potenţialul uriaş al României aşteaptă încă să fie deblocat".

Sub titlul "Program Rabla pentru tractoare", Bursa consemnează: "Comisia Europeană a aprobat solicitarea ţării noastre să acorde un ajutor de stat pentru înnoirea parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate".

Ziarul Financiar publică un articol intitulat "Încă 122 de ani până când vom fi racordaţi integral la canalizare".

Doar 43,7% dintre români au acces în prezent la reţele de canalizare, faţă de 78% din locuitorii Cehiei, şi numai 30,7% din locuitorii ţării noastre au locuinţele racordate la reţele de canalizare prevăzute cu staţii de epurare.

În zona rurală, peste 80% din localităţi nu sunt conectate la canalizare - "o problemă de civilizaţie, sănătate şi protecţie a mediului", scrie Ziarul Financiar.

Care constată, într-un alt articol, că "după rezultatele mediocre înregistrate de absolvenţii de liceu la examenul de bacalaureat din acest an, a venit rândul aspiranţilor la catedră să sublinieze încă o dată situaţia învăţământului din România : 32% dintre candidaţii pentru obţinerea unei catedre didactice au luat sub 5", adică "aproape dublu faţă de 2008".

Mai multe ziare consacră articole prezentării conţinutului Raportului Comisiei Europene privind justiţia, care va fi dat publicităţii miercuri la Bruxelles.

"Corupţii ajung în instanţă, dar îi scapă prescripţia", titrează Curierul Naţional.

"Multe dintre deciziile instanţelor privind conflicte de interese în sfera achiziţiilor publice în general vin prea târziu".

"Raportul mai notează că sunt necesare măsuri urgente pentru a îmbunătăţi recuperarea produselor infracţiunii, urmărirea spălării banilor şi protecţia împotriva conflictelor de interese în gestionarea fondurilor publice", scrie şi Bursa sub titlul "Multe din cazurile de corupţie la nivel înalt se apropie de prescripţie".

Bursa publică un articol intitulat "Explorând prin grădina a Carpaţilor. Prin cenuşa imperiului balneoclimateric", după vizitarea zonei Voineasa- Valea Latoriţei".

Deşi "în ultima vreme doi miniştri, Elena Udrea şi Cseke Atilla, au vorbit în termeni încurajatori de turismul balnear autohton", situaţia constatată de autor, Dan Nicolaie, pe teren justifică titlul articolului.

Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista Presei 07 Septembrie 2012, 07:12

Revista presei centrale, 7 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Curierul Naţional.

Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista Presei 06 Septembrie 2012, 07:26

Revista presei centrale, 6 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Bursa, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Adevărul.

Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august
Revista presei centrale, 24 august
Revista Presei 24 August 2012, 07:35

Revista presei centrale, 24 august

Articole din Curierul Naţional, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 24 august