Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinal Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Dinu Dragomirescu

15 Februarie 2011
Vizualizari: 857
Comentează add

Articole din Ziarul Financiar, Curierul Naţional, Bursa şi Economistul.

Revista presei economice, 15 februarie

dinu-dragomirescu

Sub titlul "Inflaţia anuală a coborât la 6,99%, mai puţin decât estimau analiştii", Ziarul Financiar publică un articol din care aflăm că în ianuarie preţurile s-au majorat în special la legume, fructe, combustibili, energie termică, reviste şi ziare, cărţi. "Analiştii băncii americane Citi avertizează că un leu mai slab şi creşterea preţurilor la alimente şi materii prime sunt cei mai importanţi factori de risc în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei, cea ce ar putea submina abilitatea BNR de a reduce dobânda de politică monetară. Totuşi, analiştii Citi se aşteaptă ca inflaţia să coboare la circa 4% în 2011 de la aproape 8% anul trecut şi cred că BNR va reduce dobânda-cheie pînă la sfârşitul anului la 5,5% pe an".

Ziarul Financiar publică un articol cu titlul "Noua hartă de producţie a României" în care prezintă "noii poli ai producţiei şi exporturilor româneşti": localităţi precum Jucu din judeţul Cluj, Urlaţi din Prahova şi Oiejdea din Alba. Cu doar câteva mii de locuitori, dar cu fabrici ce rulează anual zeci sau chiar sute de milioane de euro, cele trei zone completează harta economică a ţării pe care figurau de mai mulţi ani şi alte localităţi cu mai puţin de 50 000 de oameni precum Mioveni (Argeş) sau Găeşti (Dâmboviţa). "Investiţiile în parcuri industriale din localităţi mici, dar şi cele din comune au venit în contextul în care fostele platforme industriale din marile oraşe ale României s-au transformat în proiecte imobiliare, iar cele mai multe fabrici din astfel de zone au fost fie închise, fie mutate".

Curierul Naţional se deschide cu un articol intitulat "Cât se mai pot ieftini terenurile?". Piaţa terenurilor pentru clădiri a înregistrat în ultimii doi ani ajustări ale preţurilor chiar şi de 70%, după ce în perioada de avânt valoarea proprietăţilor creştea de la o oră la alta. Din Ziarul Financiar aflăm că "statul a început pregătirile pentru cea mai mare ofertă de pe Bursă: 500 de milioane de euro pentru 10% din Petrom". "Petrom este cea mai valoroasă companie din România", notează cotidianul citat.

Curierul Naţional se ocupă în continuare de şpaga din vămi într-un articol intitulat "Sindicalişti modeşti şi vameşi săraci". "Chiar aşa de rău a ajuns să câştige un vameş dacă şpaga pentru un post era de numai 20 000 de euro?", se întreabă ziarul. Care continuă în aceeaşi notă: "S-a întors lumea cu susul în jos. 20 000 de euro pare mai mult o şpagă pentru funcţia de femeie de serviciu în vamă, nu pentru un inspector. Nu de alta, dar în piaţă sunt ştiute sume mult mai mari".

Pe aceeaşi temă, ziarul Bursa relatează părerea comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding, că "acţiunile din punctele vamale demonstrează că justiţia începe să funcţioneze în România". "Săptămâna trecută, Olanda s-a alăturat şi ea oficial grupului de ţări care spun "nu" aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen", în vreme ce acordul pentru admiterea în acest spaţiu trebuie să fie unanim.

Sub titlul "Stupefiant(e): Guvernanţii, supradoză de pasivitate", săptămânalul Economistul publică un interviu cu Pavel Abraham, fost preşedinte al Asociaţiei Naţionale Antidrog având ca temă "jumătatea de măsură cu care se tratează la noi desfiinţarea magazinelor ce desfac produse etnobotanice. Interlocutorul revistei consideră că "măsurile luate de guvern pentru contracararea agresiunii (...) substanţelor psihoactive - la noi botezate etnobotanice, deşi din 46, care în 2010 au fost puse sub control naţional, doar cinci sunt naturale, restul fiind realizate pe cale chimică, în laboratoare - au fost "infime, considerând că problema poate fi estompată".


Etichete revista presei economiceeconomieBursaZiarul FinanciarCurierul Naţional

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live