Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI Sâmbătă, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Dinu Dragomirescu

13 Iulie 2011
Vizualizari: 1042
Comentează add

Articole din Ziarul Financiar şi Curierul Naţional.

Revista presei economice, 13 iulie

dinu-dragomirescu

Impactul crizei datoriilor din zona euro, nevoia de restructurare reală, amploarea corupţiei şi problemele şcolii româneşti sunt câteva din subiectele din presa economică.

Curierul Naţional se deschide cu un articol consacrat crizei datoriilor din zona euro intitulat "Panică în stil italian".

"Unda de şoc a ajuns şi în România, unde moneda naţională a atins minimul acestui an în raport cu euro", scrie ziarul. 

"Nervozitatea pieţelor privind Italia ricoşează la Bucureşti. Analiştii minimizează riscurile", titrează Ziarul Financiar.

"Investitorii se tem că, spre deosebire de Grecia, Irlanda sau Portugalia, economiile-gigant ale Italiei şi Spaniei se vor dovedi mult mai greu de susţinut. (...)

Economia românească arată însă relativ bine, iar odată cu calmarea pieţelor ar trebui să apară şi corecţii", spun analiştii citaţi de ziar. Care publică într-un alt articol şi opinia lui Adrian Vasilescu sub titlul "Nu vă grăbiţi să declaraţi intrarea României în deflaţie!".

"Practic, inflaţia continuă să crească, dar creşterea e tot mai înceată". 

"Până când restructurarea nu va trece dincolo de porţile companiilor statului, dar şi ale multor companii private, pentru a întoarce producţia cu faţa la piaţă şi a accelera dezinflaţia, nu vom ajunge la încrederea care să pornească creditarea. Şi deci nu vom avea nici dobânzi moderate". 

"Reducerea salariilor şi a personalului nu e totuna cu restructurarea companiilor", reaminteşte consilierul guvernatorului BNR.  

Ziarul Financiar consacră două articole restructurării Poştei Române, o companie cu o cifră de afaceri de 300 de milioane de euro şi pierderi de 72 de milioane de euro în ultimii doi ani şi considerată "o vacă de muls pentru cei aflaţi la putere".  

Conferinţă de presă de ieri a şefului Poştei Române Dumitru Daniel Neagoe a fost "unidirecţională" şi a durat numai un sfert de oră, relevă cotidianul menţionat, sub titlul "Când prima întâlnire începe cu "trebuie să plec urgent"".  

Ziarul Financiar publică un articol intitulat "Discursul diplomaţilor străini se întoarce la epoca Năstase: Corupţia este plaga României".

"De câteva săptămâni diplomaţi şi oameni de afaceri străini au reluat tema corupţiei din România, un discurs care făcuse carieră în timpul guvernării Năstase, dar fusese o vreme abandonat". 

 "Dacă până la finele lui 2006 era solicitată mită pentru introducerea în ţară a unor produse, după 2007 cazurile de corupţie au loc cel mai des la procedurile de achiziţii publice", îl citează ziarul pe noul preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Britanice, Raymond Breden. 

Ziarul Financiar comentează implicaţiile situaţiei din învăţământ într-un amplu articol intitulat "Cine va plăti pensiile actualilor angajaţi şi va susţine creşterea economică: promoţia respinsă la BAC 2011 sau indienii şi chinezii?".  

Pe măsură ce România pierde avantajul forţei de muncă ieftine, calificarea fortei de muncă va deveni un "must-have" (o condiţie obligatorie) pentru creşterea exponenţială a activităţii economice".  

"Dacă se continuă cu o abordare mai strictă a examenelor de bacalaureat şi dacă aceasta se extinde şi la facultate, este posibil să existe un impact pozitiv pe termen lung, pentru că oamenii vor fi mai bine pregătiţi", consemnează ziarul opinia lui Nicolae Chideşciuc, economist-şef la ING Bank.  

"Economia nu va putea reveni pe creştere dacă scăderea nivelului de educaţie va continua", consideră Petre Dandea, vicepreşedinte al Confederaţiei Sindicale Cartel Alfa. "Problema este că oamenii performanţi nu se mai îndreaptă către sistemul de învăţământ, pentru că nu sunt motivaţi de un salariu de 700 de lei pe lună, cu care nu se poate trăi, cel puţin în mediul urban".

Iar "plata în funcţie de numărul de elevi atrage după sine rabatul la calitate, pentru că un cadru didactic va fi tentat să promoveze cât mai mulţi elevi, pentru că, dacă îi mai triază, riscă să aibă un salariu mai mic în viitor", îl citează ziarul pe profesorul universitar de geografie Ioan Ianoş.


Etichete revista preseiZiarul FinanciarCurierul Naţional

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live