Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Miercuri, 03 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Alex Olaru

9 Decembrie 2011
Vizualizari: 1234
Comentează add

Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 9 decembrie

alex-olaru

"Summit de criză. Europa stă cu sufletul la gură" - titrează Evenimentul Zilei.

Jurnaliştii scriu despre deciziile luate de Banca Centrală Europeană, respectiv despre reducerea dobânzii de referinţă  până la nivelul recod de 1%, pentru a facilita investiţiile şi a stimula consumul, dar consemnează totodată şi poziţiile liderilor europeni prezenţi la Bruxelles.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a atras atenţia că Europa nu va avea o nouă şansă, dacă acest summit se încheie fără adoptarea unor măsuri clare - premierul britanic David Cameron este, scrie Evenimentul Zilei, spectator la deciziile luate de alţii - euroscepticii îi cer să protejeze interesele Londrei de reglementările europene.

"Europenii vor găsi soluţiile potrivite", dă asigurări cancelarul german  Angela Merkel. în vreme ce liderii statelor membre din afara zonei euro , între care şi Traian Băsescu, spun că o uniune cu două viteze nu este o opţiune.

"Trebuie luate deciziile pentru toate cele 27 de state membre, nu doar pentru cele din zona euro", a punctat înainte de summitul de la Bruxelles preşedintele României.

Atât Evenimentul Zilei, cât şi România Liberă, acordă atenţie celor patru scenarii pentru zona euro, anticipate de specialiştii PricewaterhouseCoopers.

Cele mai pesimiste viziuni, scrie România Liberă, "presupun falimente controlate în zona euro, cu trei ani de recesiune sau formarea unui bloc monetar al statelor solide, cu consecinţe economice severe în ţările excluse".

Adevărul scrie despre diferenţele de poziţie dintre cancelarul Germaniei, Angela Merkel şi şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy şi preşedintele Eurogrup, Jean Calude Junker şi constată: "Criza le taie cheful statelor din Europa de Est să adere la euro". Jurnaliştii citează o analiză Wall Street Journal: "guvernele din Europa Centrală şi de Est, de la Ungaria la Bulgaria, care susţineau sus şi tare până nu demult că vor adera la clubul euro, pun acum aceste planuri în aşteptare".

Actualitate internă:  "Compania de drumuri a mutat România la Cercul Polar" - titrează pe rpima pagină România Liberă. "Deszăpezirea anuală a unui kilometru de drum naţional în România este mai scumpă decât în Finlanda. Ţara scandinavă plăteşte în medie  anual 1200-1300 de euro pe kilometru, de patru ori mai puţin decât România".

"Dosarul Transformatorul. Fenechiu, curentat de DNA" - titrează Adevărul. Deputatul liberal a fost chemat ieri la audieri, acuzat de un prejudiciu de 2,5 milioane de euro adus statului în perioada 2002-2004 printr-o afacere cu transformatoare.

Evenimentul Zilei:" Sindicalistul Mariu Petcu, condamnat în doar opt luni" - de atât a avut nevoie Tribunalul Bucureşti pentru a-l condamna la 7 ani de închisoare pe fostul şef al CNSLR Frăţia, acuzat de luare de mită. Decizia de ieri nu este însă definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.


Etichete ziarerevista presei centralearticoleEvenimentul ZileiRomânia LiberăAdevărul

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live