Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Revista presei centrale, 31 august

Articole din România Liberă, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Adevărul.

Revista presei centrale, 31 august

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 31 August 2011, 08:35

"Băsescu le bate obrazul regilor asfaltului" - titrează România Liberă.

Termenul de finalizare 31 decembrie pentru autostrada Bucureşti-Ploieşti - “misiune imposibilă”, îl citează ziarul chiar pe preşedinte.

Cu patru luni înainte de termenul de deschidere, autostrada are probleme cu mutarea utilităţilor, poduri neterminate, accesul materialelor pe şantier. În plus, sunt sectoare unde stadiul de realizare este de sub 10%.

Constructorii sunt aşa-numiţii “regi ai asfaltului”, care au obţinut contractul în 2006, la intervenţia preşedintelui Băsescu, care îi cerea atunci ministrului Transporturilor, Radu Berceanu, să le dea o şansă constructorilor români, aminteşte România Liberă.

Jurnalul Naţional face o radiografie a situaţiei critice în care se găseşte CFR. Pentru repararea vagoanelor compania pune la bătaie 12 milioane de euro. În tot acest timp, cei 230 de milioane de euro, banii europeni alocaţi încă din 2008 pentru achiziţie de material rulant nou, par de neatins.

De ce? Pentru că bugetul de stat ar fi trebuit să asigure jumătate din finanţare, aproximativ 115 milioane de euro. În loc să opteze pentru achiziţionarea de automotoare şi vagoane noi din investiţii europene, CFR alege să aloce zeci de milioane de euro anual pentru reparaţia materialului vechi. Iar datoriile companiei au crescut de două mii de ori în ultimii zece ani, ajungând la 1% din PIB.

Evenimentul Zilei anunţă condiţii mai dure de promovare a judecătorilor. Magistraţii nu vor mai accede la instanţa supremă doar printr-un simplu interviu. Ei vor da examen şi vor trebui să aibă un trecut nepătat. Proiectul de lege care conţine aceste prevederi ar trebui votat de Senat până la sfârşitul lui septembrie.

România Liberă face o evaluare atentă pentru a vedea, citez: "Cât costă România agricolă". Prima constatare este că preţul oferit pentru un hectar de teren agricol este mic în comparaţie cu cel din alte state europene, dar este acceptabil dacă îl raportăm la realitatea economică de la noi. Potrivit ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, în România există 8,4 milioane hectare de teren arabil.

Dacă, prin absurd, toate terenurile agricole ar fi de vânzare, iar un hectar s-ar vinde la un preţ mediu de 2.500 de euro, toată România agricolă ar costa doar 21 miliarde euro. Specialiştii spun că, în acest moment, soluţia nu este vânzarea pământului, a cărui valoare ar urma să crească în viitor, ci arendarea lui.

"Încrederea în economie, din nou în scădere" - citim în Adevărul, care publică un sondaj făcut de Comisia Europeană printre patronii din România. Astfel, şefii de companii din România declară că industria, serviciile, comerţul şi construcţiile vor evolua mai slab în trimestrul al treilea. Cel mai mare declin este aşteptat de managerii din domeniul serviciilor, în condiţiile în care cererea începe să scadă, iar piaţa nu ar suporta o creştere a tarifelor. Desigur, pentru consumatori este bună vestea că firmele nu vor mai opera scumpiri, pentru că sunt conştiente cât de mult a scăzut puterea de cumpărare a românilor.

Acelaşi ziar anunţă, citez: "Bruxelles: stare de urgenţă financiară în Europa". După o lună de vacanţă, instituţiile europene şi-au reluat activitatea cu discuţii în forţă legate de criza datoriilor pe care le au statele membre.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, a cerut ca toate statele din zona euro să respecte angajamentele pe care şi le-au luat în legătură cu datoriile şi să urgenteze aplicarea măsurilor anticriză. „Aşteptăm ca guvernele statelor membre să respecte strict principiile de disciplină bugetară şi de supraveghere." - a spus Trichet.

La rândul său, comisarul pentru Afaceri Monetare a avertizat că perspectivele pe termen scurt de creştere a economiei Uniunii Europene s-au înrăutăţit în comparaţie cu previziunile de primăvară.

Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista Presei 07 Septembrie 2012, 07:12

Revista presei centrale, 7 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Curierul Naţional.

Revista presei centrale, 7 septembrie
Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista Presei 06 Septembrie 2012, 07:26

Revista presei centrale, 6 septembrie

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Bursa, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Adevărul.

Revista presei centrale, 6 septembrie
Revista presei, 3 septembrie
Revista Presei 03 Septembrie 2012, 07:13

Revista presei, 3 septembrie

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Curierul Naţional şi România Liberă.

Revista presei, 3 septembrie
Revista presei, 31 august
Revista Presei 31 August 2012, 07:12

Revista presei, 31 august

Articole din Evenimentul zilei, Adevărul, Jurnalul naţional, Ziarul financiar şi România liberă.

Revista presei, 31 august
Revista presei centrale, 30 august
Revista Presei 30 August 2012, 06:54

Revista presei centrale, 30 august

Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.

Revista presei centrale, 30 august
Revista presei centrale, 28 august
Revista Presei 28 August 2012, 07:29

Revista presei centrale, 28 august

Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.

Revista presei centrale, 28 august
Revista presei centrale, 27 august
Revista Presei 27 August 2012, 07:48

Revista presei centrale, 27 august

Articole din România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Curierul Naţional, Adevărul şi Bursa.

Revista presei centrale, 27 august
Revista presei centrale, 24 august
Revista Presei 24 August 2012, 07:35

Revista presei centrale, 24 august

Articole din Curierul Naţional, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.

Revista presei centrale, 24 august