Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: OAMENI CARE MIŞCĂ ROMÂNIA (R) Miercuri, 08 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Arhiva Emisiuni

Autor

Alex Olaru

12 August 2011
Vizualizari: 1230
Comentează add

Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.

Revista presei centrale, 12 august

alex-olaru

Toamna se numără...din nou...protestele. Aceasta după ce strategia fiscal-bugetară a guvernului a "transpirat" în presă, confirmată fiind ulterior şi la nivel oficial. "Şoc pentru populişti: încă trei ani sub semnul austerităţii", titrează pe prima pagină România Liberă.

"Strategia fiscal-bugetară pe 2012-2014, care include blocarea posturilor în sistemul public şi amânarea majorării unor pensii, îi va obliga pe politicieni să-şi regândească discursurile pentru campaniile din 2012", constată jurnaliştii, care adaugă: "bugetarii şi pensionarii au anunţat deja că vor organiza acţiuni de protest".

Cu o mică nuanţă, reiese din articol: reprezentanţii salariaţilor şi cei ai pensionarilor, citaţi de România Liberă, spun că vor face demonstraţii de stradă, că vor picheta prefecturile şi că vor organiza un mare miting în Capitală, însă doar dacă vor avea cerititudinea că acţiunile lor vor avea efect.

Mai încrezători în şansele lor par a fi pensionarii bogaţi şi celebri:  "Pensionarii de lux se războiesc cu statul" - scrie Evenimentul Zilei, cu referire la cei care au pierdut din bani vara trecută, după recalculare.

Aceştia, precizează jurnaliştii, "au dat statul în judecată pentru un pum de arginţi - acelaşi stat pe care proclamă că l-au servit şi l-au apărat într-o viaţă de militar". Aceasta în timp ce pensionarii care au lucrat în condiţii deosebite de muncă, încadraţi astfel după 1 aprilie 2011, nu vor primi majorări.

Despre "glaciaţiunea bugetară" scrie şi Adevărul: "ICE AGE Boc" - e titlul propus de cotidian. Pe generic: până în 2014 vor fi îngheţate pensiile şi angajările la stat, educaţia rămâne fără 6% din PIB, iar tichetele de masă şi cele de vacanţă nu vor mai fi acordate.

Guvernul intenţionează aşadar să reducă deficitul de la 4,4% cât e acum la 3% în 2012, scriu jurnaliştii după vizionarea filmului, jurnalişti care se şi întreabă: "Se putea altfel?" Da, răspunde analistul economic Liviu Voinea, care propune un alt making of: "prin reducerea contribuţiilor sociale şi creşterea salariului minim pe economie, printr-o analiză profundă a investiţiilor şi printr-o absorbţie mai mare a fondurilor europene".

În fine, strategia fiscal-bugetară nu putea fi subiect scăpat nici de Jurnalul Naţional - "Pensionarii şi bugetarii, puşi iar la slăbit", e titlul ales - în articol este citat anunţul liderilor Europensionarilor din România: "Pe 12 septembrie vom veni cu corturile în Parcul Izvor şi vom picheta câte un minister".

"Comisia Europeană permite Spaniei să ne închidă uşa-n nas"." Comisia Europană pune punct Căpşuniadei". "Acces interzis la munca în Spania până în 2013" sau "Ce români vor avea nevoie de permis de muncă în Spania" - sunt toate titluri-varaiaţiuni-pe-aceeaşi-temă din presa centrală de astăzi .

Până la intratea în vigoare a unei directive europene, respectiv până la finele anului viitor, Spania a primit aprobarea Comisiei Europene de a restrânge accesul românilor pe piaţa muncii. Pentru a mai putea lucra în Spania, cetăţenii români au nevoie de permise de muncă - avantajaţăi vor fi aşadar cei care se află deja în Peninsulă şi care sunt înscrişi în sistemul de asigurări legale.


Etichete Revista preseiRomânia LiberăEvenimentul ZileiJurnalul Naţional

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live